Nedir bu AIESEC?

Global Village: Yurt dışından gelen gönüllülerin yanında getirdikleri kültürel eşyalardan, yemeklerden, yöresel kıyafetlerden ve resimlerden oluşan stantların ziyaretçilere açıldığı bir etkinliktir. Aynı zamanda yöresel danslar ve çeşitli oyunlarda oynanmaktadır.

Evetttt. Eğer bu yazıyı okumaya başladıysan çoktan hayatına renk katacak bir adım attın! Bu yazım şimdilik aşağıdaki sorulara cevap verecektir. Daha sonra iletişim adreslerimden bana ulaşabilir merak ettiğin soruları çekinmeden sorabilirsin. Amacım kendime uğraş edinmek ve sana elimden geldiğince yardımcı olmak. Şimdilik AIESEC’te bir dönem gönüllü olarak çalıştığımı, GV programı ile Rusya ve Endonezya’ da olmak üzere iki projede küresel gönüllü olarak yer aldığımı bilmen yeterli olacaktır.

AIESEC nedir? Ne değildir?

AIESEC ile yurt dışına çıkabilir miyim?

AIESEC ne tür programlar içeriyor?

Yurt dışı projelerinde yer almam için hangi adımları izlemem gerekiyor?

Sana AIESEC’ten her yönüyle bahsedeceğimden ve açık sözlü olacağımdan emin olabilirsin. Ve son olarak senden rica edeceğim tek şey yazımı dikkatli ve sabırlı bir şekilde okuman olacaktır. Pişman olmayacağına eminim.

Görsel AIESEC Türkiye Genel Merkez onaylıdır.

Öncelikle AIESEC nedir ve ne değildir bu soruları cevaplayalım. AIESEC, Türkiye’de ”Türkiye İktisadi ve Ticari İlimler Talebeleri Staj Komitesi Derneği” olarak faaliyet göstermektedir. Dünyanın en büyük öğrenci organizasyonu olan AIESEC, II. Dünya Savaşı’nın ardından 1948 yılında dünya barışına katkıda bulunmak amacıyla kurulan ve 128’den fazla ülkede faaliyet gösteren senin benim gibi gelişime aç bireylerin içindeki potansiyeli dışarı çıkarabilecekleri uluslararası bir platformdur. AIESEC bir sivil toplum kuruluşudur ve dolayısıyla kar amacı gütmemektedir. 3 yıl üst üste Global Liderlik ödülünü alan AIESEC Türkiye ülkemizi uluslararası alanda başarılı bir şekilde temsil etmektedir.

AIESEC ne değildir? AIESEC sadece yurt dışına çıkmak amacıyla kullanılacak bir organizasyon değildir. En azından öyle olmaması senin yararına olacaktır. Ben de ilk etapta herkes gibi yurt dışına çıkayım da gerisi gelir zaten düşüncelerine kapılmıştım. Farklı ülkelerden gelen gönüllü arkadaşlarının arasında Türkiye’yi temsil ettiğini anladığında durumun önemini kavrayacaksın. Temsiliyet küçümsenemeyecek derecede önemli bir noktadır. Diğer yandan proje şehrinde verilen iş tanımına uyman ve senden beklenileni onlara vermen gerekecektir. Zaten projeye başvururken iş tanımını(JD, Job Description) kabul ederek başvuracaksın. Kısacası orada eğlenmekle birlikte sorumlulukların da olacaktır. Projede aktif görev alman, kendini sevdirmen ve iletişime her daim açık bir birey olduğunu göstermen edineceğin ağı genişletecek ve saygı görmeni sağlayacaktır.

Görsel AIESEC Türkiye Genel Merkez onaylıdır.

AIESEC hangi programları içeriyor? Tabii AIESEC sadece GV(Global Volunteer) programıyla sınırlı değil. Bunun yanı sıra GE (Global Entrepreneur) ve GT (Global Talent) programları da mevcut. Kısaca anlatmak gerekirse GE, Start-up firmalarda gerçekleştirilen staj programıdır. (Start-up Amerika’da Silikon Vadisi’nde başlamış ve Türkçe’ye “yeni girişim” olarak geçmiştir. Bir probleme, soruna yönelik çözümler üreten ve bu çözümleri uygulayıp çok hızlı bir şekilde gelişen şirketlerdir.) GT ise daha çok global firmalarda profesyonel anlamda yetkinlik kazanabileceğin bir programdır. Fakat GV hakkında daha fazla bilgi sahibi olduğum için bu program türü üzerinden ilerleyeceğim. GV proje süresi 6-8 hafta arasında değişiklik gösteriyor. *18-30 yaş arası herkes projeye başvurabilir. AIESEC projelerine başvurmak için üyelik şartı aranmaz.


 *EDIT: 2021 güncel danışmanlık ücreti ve süre tablosu için emrecanduran.com/2021/02/12/aiesec-danismanlik-ucreti-ve-sure-tablosu/

Bu arada Global Entrepreneur programının yerini Global Teacher almış. GE programında anlaşmalı uluslararası şirketlerde alanınızla ilgili staj yapabiliyordunuz. Aslında GTeacher programı da bir staj programıdır sadece bu programda öğretmenlik ve eğitim ön plana alınmıştır.

Bu programa dahil olabilmeniz için gereken yeterlilikler:

18-30 yaş arasında olmak,

Öğretmenlikle ve ilgili alanlardan mezun olmak(Eğitim Fakültesi),

Eğitim verebilecek düzeyde dil bilgisine sahip olmak,

Bu yeterlilikleri sağlayan potansiyel stajyerler yurt dışında eğitim verilen kurumlarda öğretmenlik yapacaktır. 


Peki AIESEC’te üye olarak çalışmak sana ne katacaktır? Öncelikle verilen sorumlulukları zamanında ve doğru şekilde yerine getirmeyi öğretir. Normal şartlarda ısınamadığınız, sevmediğiniz veya sorunlar yaşadığınız üyelerle AIESEC çatısı altında karşılıklı oturup sohbet etmeyi öğretir ve neticesinde profesyonel bir ilişki anlayışıyla donatılırsın. Ayrıca proje için başka ülkelerden gelen EP’ler(Exchange Participant-değişim üyesi) ile iletişime geçerek dil seviyeni geliştirebilirsin. Bu biraz da senin ne kapabileceğinle ilgili bir durum. Eğer donanımlı bir LC(Local Committee- Yerel Komite, bahsi geçen şehirlerde faaliyet gösterir. LC Adana gibi.. ) ile çalışacaksan projeden önce belirli bir dönem gönüllü olarak sorumluluk almanı tavsiye ederim. Kimin nerde, hangi pozisyonda karşına çıkacağı kestirilemeyeceği için böyle organizasyonlarda yer alarak insan biriktirmen belki de yapacağın en faydalı şey olacaktır. Eğer üye olmak ve yurt içinde bulunan LC’lerde gönüllü olarak çalışmak istiyorsan https://aiesec.org.tr/uyelik/ tıklayarak iletişim bilgilerini bırakabilirsin. (Üye olup gönüllü olarak çalışmak istiyorsan yukarıda yazan şehirlerden birinde bulunman gerekiyor.)

AIESEC ile yurt dışına çıkabileceğini anladığını varsayarak izlenecek aşamalara geçmek istiyorum. Öncelikle senin bulunduğun şehirde faaliyet gösteren bir AIESEC ofisine gitmen gerekiyor. AIESEC halihazırda Türkiye’nin 16 şehrinde faaliyet göstermektedir. Bunlar; Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Eskişehir, Gaziantep, Isparta, İstanbul Beyoğlu, İstanbul Asya, İstanbul Bakırköy, İzmir, Kocaeli, Konya, Kütahya, Sakarya, Samsun ve Trabzon. Yanı sıra Kuzey Kıbrıs‘ta da faaliyetler yürütülmektedir. Eğer ofislerin nerede olduğunu bilmiyorsan veya farklı bir şehirde yaşıyorsan buraya https://aiesec.org.tr/iletisim/ tıklayarak gerekli tüm iletişim bilgilerine ulaşabilirsin . Diğer şehirlerde yakın oldukları AIESEC şehirlerine bağlıdır yani seninle Skype üzerinden iletişime geçerek de bilgi verebilirler.

Siteye bıraktığın iletişim bilgilerinden sana ulaştıklarını varsayalım. Telefon görüşmesi esnasında uygun bir gün ve saat ayarlanır ve o gün o saatte buluşma yerine gitmen gerekir. Aksi bir durumda verebileceğin en erken zamanda gelemeyeceğini bildirmek veya geç kalacağını söylemek hem senin iş ahlakına sahip olduğunu gösterecek hem de karşı tarafın zamanını çalmamış olacaksın. Orada seni bekleyenlerin de gönüllü birer öğrenci olduğunu unutmamak gerekir.

Görüşme gerçekleşti, ofise bir şekilde gittin ve seni bekleyen menajerin ile tanıştın. Tanışma faslı geçtikten sonra AIESEC’in ne olduğundan ve ne amaçla kurulduğundan kısaca bahsedilir. Daha sonra konu dil seviyesine gelir. Şimdi dananın kuyruğunun koptuğu yere geldik güzel arkadaşım. Tanrı Prometheus’un ciğerini parçalayan kartal misali dil öğrenmediğin sürece bu soru sana acı ve ızdırap verecek, her fırsatta karşına çıkmaya devam edecektir. Dil seviyenizi öğrenebilir miyim sorusuna verilecek cevap çoğunlukla ‘’eh işte!’’ şeklindedir. Dil seviyenin yeterli düzeyde olmaması projeye gidemeyeceğin anlamına gelmiyor. Fakat ciddi bir adım atmak istiyorsan ve projede görev almak istiyorsan(aktif şekilde) bir an önce çalışmalara başlaman senin için ve güzel ülkemizin iyi bir şekilde temsili için faydalı olacaktır. Meraklanma dil seviyene uygun bir ülke ve proje elbet bulunacaktır. Önemli olan sana uygun proje ve ülke bulmaktır.

Menajerinin yurt dışında bahsedilen programlardan birinde yer almış olması çok önemlidir. Eğer menajerinin proje tecrübesi yoksa tecrübe sahibi biriyle görüşmek istediğini ve menajerliği onun devralmasını istediğini dile getirebilirsin. Bu durum olumlu bir şekilde karşılanacaktır. Neticede herhangi bir durumda karşı tarafla akıcı ve net bir şekilde iletişime geçilmesi iki taraf içinde sağlıklı olacaktır. Nice insanlar biliyorum güle güle gidip projeden ağlayarak gelen. Projeyi yarıda bırakıp gelenlerde cabası. Bu durum yeterince araştırma yapılmaması ve gereken özenin gösterilmemesinin sonucudur.

Kendine uygun bilinçli bir menajer bulduktan sonra proje bakmaya başlayabilirsin. Fakat acele etme. Güle güle gitmek için temkinli davranmanda fayda var. Proje bakma aşamasına geçmeden önce sana çoğunlukla menajerler tarafından düşük dil seviyene uygun olarak tavsiye edilen ülkeler olacaktır. Bunlar; Ukrayna, Romanya, Mısır(İki ülke ilişkilerinde kriz yaşandığından dolayı bu seçeneği silebilirsin), Fas, Hindistan, Balkan ülkeleri vs. Mantık şu dil seviyeniz iyi düzeyde ise Avrupa ülkeleri düşük düzeyde ise saydığım ülkeler önerilecektir.

Eğer dil seviyen yeterli düzeyde ise, yeşil pasaporta sahipsen ve maddi durumun da müsaitse Avrupa ülkeleri tercih edilebilir. Aksi durumda vize almada sıkıntı çekebilirsin veya öğün ihtiyacını karşılayabilmek için taş yalamak durumunda kalabilirsin. Türk lirasının bir nebze değerli olduğu ve gezilip görülmesi gereken ülkeler çoğunlukla Asya ülkeleridir, Tayland ve Endonezya gibi. Uçak biletleri pahalı olmasına rağmen bu durumu dengeleyebilirsin. Yani Almanya’ya uçak bileti Endonezya’dan daha ucuzdur fakat alım gücü Türk lirasına göre düşüktür. Endonezya’da ise yeme, içme ve konaklama çok ucuzdur.

Yurt dışında ücretsiz konaklamak için: https://emrecanduran.com/2020/02/11/couchsurfing-nedir/

Şimdi menajerin ile gerekli bilgileri doldurup kayıt olduktan sonra proje bakma aşamasına geçebiliriz. Menajerinin haberi olmadan veya ofise gitmeden internet üzerinden projeye başvurmaya çalışma. Durumlar karışabilir. Projeye sağlıklı bir şekilde gidebilmen için gereken aşamalarda menajer ile işbirliği şarttır. Proje bulma aşamasında menajerin ile birlikte yaptığın araştırmalar haricinde senin de ekstra çaba sarf etmen hem yavaş yavaş AIESEC ve projeler hakkında bilgi edinmeni hem de kafanda şimdiden bir şeylerin şekillenmesini sağlayacaktır. Proje seçerken dikkat etmen gerek hususlar şunlardır;

Projeye uygunluk: İçinde bulunmaktan keyif aldığın projelerde bulunmalısın. Çocuklarla vakit geçirmeyi sevmiyorsan kreş veya çocuk kampı gibi aktiviteleri içeren projelerden uzak durman çocukların yararına olacaktır.

İş tanımının kavranması: Projede senin fikrin alınmadan değiştirilen veya senin için  uygun olmayan değişikliklere karşı iş tanımında neyin yer alıp almadığını kavraman faydalı olacaktır. Uygunsuz durumda iş tanımında yer almıyor diyip işin içinden sıyrılabilirsin. Ayrıca projenin senin için neleri karşılayacağını görebilir ona göre seçimlerini yapabilirsin.

Finansal araştırma: Projeye başvurmadan önce gideceğin ülkeyi belirlemen ve gelir-gider hesaplamalarını iyi yapman gerekir. Zira kabul aldıktan sonra ‘’Uçak biletleri çok pahalıymış yhaa, ben vazgeçtim’’ demen yersiz olacaktır. Tabi kendini denemek istiyorsan ve mülakat ortamını görmek istiyorsan rastgele başvurabilir kendini deneyebilirsin. Başarısız olsan bile vazgeçme.

”Bu proje tam bana göre hem maddi yönden sıkıntı da çekmem” dedin ve projeye başvurdun. Ve iki gün sonra sana mülakat tarihini ve saatini belirlemen için gerekli olan formu mail yoluyla aldın. Formu doldurduktan sonra mülakat tarihine kadar bekleyeceksin. Beklerken seni mülakata alacak kişinin soracağı soruları kağıttan okuduğu gibi sende bilgisayarının sağına soluna bir yerlere olası sorulacak soruların cevaplarını yazabilirsin. Eğer İngilizce seviyen yeterli düzeyde ise başvurduğun ülkenin dilinde birkaç bir şey öğrenmen ve konuşmaya çalışman hanene artı olarak yazılacaktır. Olası sorular ise;

  1. Kendini kısaca tanıtır mısın?
  2. Daha önce bir yurt içi veya dışı herhangi bir projede yer aldın mı?
  3. Neden bu ülke veya neden bu proje?
  4. Zayıf ve güçlü yönlerin neler?
  5. Projede yer aldığın takım içerisinde görevleri zamanında ve doğru şekilde yerine getirmeyen takım üyesi var. Bu durumu nasıl çözersin? (Endonezya mülakatımda sorulan sorulardan birisiydi.)

Soruların düzeyi az çok böyle. Seni konuşturmaya yönelik sorular. Sana sorulan soruların da gönüllü olarak çalışanlar tarafından hazırlandığını ve profesyonel olmadığını bilmen seni rahatlatacaktır. Bunun yanı sıra mülakat yapan çalışanın senden daha düşük dil seviyesine sahip olabileceğini de unutma. Yani endişelenmeni gerektirecek bir durum yok.

Sana güzel bir haberim var. Mülakata gerek duyulmayan ve sadece video göndermenin yeterli olacağı projeler de var. Videonun içeriğinin eğlenceli ve bilgilendirici olması kabul edilmeni kolaylaştıracaktır. Tabi sessiz sinema oynamayacaksın. Video dili İngilizce ve uygun bir ortamda kendinden bahsetmen ve gelecek hedeflerin hakkında bir şeyler söylemen gerekecek. Bu projeleri sen araştırabilir veya menajerinden sana yardımcı olmasını isteyebilirsin. Menajerinin seninle yeterince ilgilenmediğini düşünüyorsan bu durumu uygun bir dille dile getirebilirsin. Menajerin sen projeni bitirene kadar yanında olacak ve yaşanacak olası sorunları çözmeye çalışacaktır.

Video gönderiminden veya mülakattan sonra en fazla 3 gün içerisinde sana yukarıdaki gibi kabul edilip edilmediğine dair mail gelecektir. Eğer kabul edilmediysen menajerine durumu ilettikten sonra yılmadan diğer mülakatlara girmeni tavsiye ediyorum. Kabul edilirsen danışmanlık ücreti yatırma ve sözleşme imzalama aşamasına geçebilirsin. Şu anda danışmanlık ücreti GV programlarında 800 TL’dir. Buna ek olarak proje ülkende yapılacak geziler, etkinlikler ve harcamalar için her takım arkadaşın gibi senin de belirli bir fee (ödenek, ücret) ödemen gerekecek. Bu ücreti ülkeye gittiğinde ödeyeceksin. (Ücret ülkeye ve projeye göre farklılık göstermektedir) Ne kadar ödemen gerektiğini proje sayfasında görebilirsin. Ama gözünü korkutacak kadar bir ücret değil. Öyle olsa ben projeye gidemezdim.

Ayrıca AIESEC LC’lerinde çalışanların herhangi bir ücret alması gibi bir durum söz konusu olamaz. Verilen danışmanlık ücretleri Finance (finans) yönetiminde olan LC kasasına gitmekte, ofis ihtiyaçlarını gidermek ve sürekliliği sağlamak için kullanılmaktadır. Danışmanlık ücretini verilen hesaba yatırdıktan sonra sözleşmeyi imzalayabilirsin. Fakat danışmanlık ücretini yatırmadan ve sözleşmeyi imzalamadan önce garanti altına alman gereken birkaç şey var.

İlk olarak karşı tarafla iletişime geçerek aklına takılan soruların cevabını araman gerekir. Sürekli iletişim halinde olman seni ciddiye almalarını sağlayacaktır. Örneğin kalacağım yer kesinleşti mi? Aile yanında mı kalacağım yoksa başka alternatifiniz mi var? Projede değişen bir şey oldu mu? Proje ajandasını isteyebilir, inceleyebilir ve hangi gün neler yapılacağına bakıp sorularını yöneltebilirsin.

Bir diğer önemli nokta ise seçmiş olduğun projede Türk olarak sadece senin yer almandır. Bu durum dil seviyeni geliştirirken aynı zamanda yeni arkadaşlar edinmeni sağlayacaktır. Mısır ve Romanya gibi sıklıkla tercih edilen ülkelerin dışında ülke seçimi yaparak önlemini alabilirsin. Aklındaki soruların cevabını aldıktan sonra danışmanlık ücretini ve sözleşmeyi imzalayarak diğer aşamaya geçebilirsin. Diğer aşama OPS’e (Outgoing Preparation Seminar- Gönderen taraflı hazırlık semineri) katılman olacaktır. Bu aşamada daha önce yurt dışına gitmiş gönüllüler sunum yapacak ve sorularını cevaplayacaktır.

Eğer kabul aldığın ülke için vize gerekiyorsa her ihtimale karşı vize çıkmadan uçak biletlerini alman yanlış bir tercih olacaktır. Vize hakkında yol göstermesi için menajerine danışabilir ve vize kitapçıkları(booklet) rica edebilirsin. Fas kitapçığında yer alan kelime sayısına nazaran bu oran Schengen ülkelerinde artmaktadır. Fakat konsolosluğu arayarak bilgi alman daha sağlıklı olacaktır. İşleri sana yardımcı olmak olduğu için çekinmene gerek yok. Ayrıca gideceğin ülkeden vize almanı kolaylaştırmak için mail yoluyla IL(Invitation Letter, Davet Mektubu) gelecektir.

Emrecan DURAN

BİZİMLE KAL!


Sorularınızı çekinmeden iletebilirsiniz.

Instagram: eemrecanduran

Mail: eemrecanduran@gmail.com


4 thoughts on “Nedir bu AIESEC?

Add yours

  1. Aıesec ile projeye başvurmak istiyorum ve ilk deneyimim olacağı için aklımda bir sürü soru var. Projelerde yer almış kişilerin görüşlerini öğrenmek için iletişim kurmaya çalıştım Tweeterdan Emrecan ile iletişim kurdum ve bu yazısını okuma fırsatım oldu. ilk başvuracak çoğu kişinin aklında olan sorular açıklayıcı bir şekilde yazıda mevcut. Yazı için Teşekkürler😊.

  2. Süper bir yazı olmuş, ellerine sağlık:) Bu arada instagramdan size yazdım ama dönüş alamadım. Birkaç sorum olacaktı. Dönüş sağlayabilirseniz çok sevinirim.

Bir Cevap Yazın

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

EMRECAN DURAN sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et