
AIESEC ile adım attığım bu yolda sevginin ve renklerin ülkesi Hindistan chapter’ından kocaman bir hint selamı ile NAMASTE! Öncelikle şunu söylemeliyim ki tercih ettiğin veya etmeyi düşündüğün bu ülke hayatının en güzel ve kendisi gibi en renkli anılarını biriktirebileceğin, insanlarının gülümsemelerinin yüzünde, korna seslerinin uzuun süre kulaklarında asılı kalacağı, geçtiğin her sokakta sanki bir film setindeymişçesine hissedeceğin güzel günlere hazır ol! Bu süreçte aklına takılan, korktuğun veya tedirgin olduğun her konuda yardımcı olmak için burada olacağım.
HİNDİSTAN VİZESİ NASIL ALINIR?
Bilindiği üzere AIESEC anlaşmalı olduğu ülkeler ve şehirlerle yapılan eşleşmelerde vize alım süreci konusunda öğrencilere yardımcı olmak adına ‘’davet mektubu‘’ gönderiyor. Gönderilen bu mektup ile vize alım işleminiz oldukça hızlanıyor. Fakat üzülerek söylüyorum ki Hindistan için aynı durum söz konusu değil. Elbette ki davet mektubu gönderiliyor fakat vize alım konusunda kullanmak doğru değil. Söylenildiği üzere Hindistan hükümeti mezun olmadığı sürece Türkiye’den bu tür projeler için öğrenci alımı kabul etmiyor. Kısacası Hindistan vizesi başvuru ve alım sürecinde AIESEC’ten bahsetmemek en iyisi. Kendi vize alım sürecimden bahsederek açıklamam gerekirse vize için Turistik Vizeye başvurdum ki öğrenci vizesine nazaran zaten oldukça kolay. Hindistan Turistik Vize 3 ay tek girişli olabilmektedir. Turist vize başvuruları genellikle tek girişli olarak onaylanmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken konu ise “hadi Nepal’e gidip Hindistan’a geri döneyim” diyemiyorsunuz. Zaten koca ülkenin hepsini gezmek bile tam mümkün olmadığı için çift girişli vizeye ihtiyacınız olmayacaktır. Ve işlemlere gitmeden yaklaşık bir buçuk ay öncesinden başlamanızda fayda var.
https://indianvisaonline.gov.in/visa/index.html
Hindistan neredeyse diğer tüm ülkeler gibi vize için önceden online kayıt istiyor. Linki bıraktığım siteye girdikten sonra sol alt köşede bulunan REGULAR/PAPER VISA APPLICATION kısmına tıkladıktan sonra doldurmaya başlıyorsunuz. Adımlar oldukça basit. Gerekli adımları doldurduktan sonra en sonunda pdf formatında ki belgeyi yazdırıp mutlaka yanınıza alın.
GEREKLİ EVRAKLAR VE BELGELER
Hindistan Vize Başvuru Formu istenilen bilgilerin detaylı bir şekilde, İngilizce olarak doldurulması gerekmektedir. Hindistan Vize Başvuru Formu’nun eksiksiz doldurulma işleminin ardından vize başvuru sahibinin güncel bir fotoğrafının yüklenmesi ile başvuru tamamlanır.
-2 adet biyometrik fotoğraf
Biyometrik fotoğraflar 5×5 boyutunda, arka beyaz fonlu olmalı, başvuru sahibinin güncel, fiziksel halini yansıtmalıdır.
-İkametgah Belgesi ya da Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
Hindistan Turistik Vize işlemleri başvurusunda bulunacak kişinin yerleşim yeri ve detaylı adresini belirten güncel tarihli İkametgâh Belgesi ya da adına kayıtlı elektrik, su, doğalgaz faturası ibraz edilmelidir. Nüfus Cüzdanının önlü-arkalı fotokopisini de beraberinde sunması talep edilmektedir.
-Banka Hesap Dökümü
Son 3 aylık, en az 5.000 TL bakiyesi olan, kaşe, imza ve imza sirküleri ile birlikte sunulmalıdır.
-Otel ve Uçak Rezervasyonu
Vizeye gitmeden hemen o gün THY’den uçak bileti rezervasyonunu, Booking.com’dan ise herhangi bir otel rezervasyonu yaptırıp vize aldıktan sonra iptal edebilirsiniz.
–Sağlık ve Seyahat sigortası
Ak Sigorta’dan 100 günlük için yaklaşık 100tl .
-Ve son olarakta 103 Dolar.
Online Başvuru bitiminde sistem sizden randevu günü seçmenizi isteyecek. Seçtiğiniz günde ve saatte tüm belgelerle birlikte elçilikte olun. Önce güvenlik sizden 103 dolar ile birlikte diğer tüm belgeleri teslim alacak. İçeri girdikten sonra küçük çaplı bir mülakata hazır olun. Amaç tamamen neden gittiğinizi sormak. Sanırım görevli bizden biraz şüphelendiği için ısrarla ‘’AIESEC ile mi gidiyorsunuz? ‘‘ diye sormuştu. Tuzağa düşmeyin. Gezi amaçlı gittiğinizi mutlaka belirtin.
Belgeleri sabah teslim ettikten sonra size akşam 5’te gelip pasaportunuzu almanızı söylüyorlar. Gün içerisinde turistik vizeniz çıkmış oluyor.Vize çıktıktan sonra yaptırmış olduğum otel ve uçak rezervasyonunu iptal edip turna.com ‘dan gidiş dönüş uçak biletimi yaklaşık 2700 TL’ye aldım ( 2018 Temmuz). Hindistan’a gideceğim şehre direkt uygun uçak bileti bulamadığım için Bahreyn aktarmalı uçuşu olan GulfAir’den aldım. Katar aktarmalıda vardı fakat burada dikkat etmemiz gereken husus ise aktarma yapılan ülkenin transit vize isteyip istememesi.
Tüm bu vize işlemlerinde sonra gelin biraz Hindistan’ı ve proje şehrimi tanıyalım: JAİPUR

“Rajasthan eyaletinin başkenti “Zafer Kenti” anlamına gelen Jaipur, Hindistan’ın en farklı, en büyüleyici şehirlerinden. Sen kalk, İngiltere Kral ve Kraliçesi ziyarete geliyor diye bütün şehri baştan aşağı Hindistan’da misafirperverliğin rengi olarak bilinen pembeye boyat. (1853) Sonrasında karım pembeyi çok seviyor diye bundan sonra yapılacak tüm binalar pembe olacak diye yasa çıkar. “ Hanımcılık kazandı.
İşte bende böyle güzel hikâyesi olan bir şehirde hem çalışmak, hem gezmek istedim. Yaşam burada oldukça kolay. Şehrin yapısı karışık değil ve çarşı-pazar, alışveriş açısından oldukça uygun. Üniversiteleri şehre biraz uzak ama “Uber” ve “Ola” sayesinde ucuza gidemeyeceğiniz bir yer yok. Para birimleri rupi olmakla birlikte bugün yaklaşık 1TL=12 rupiye denk gelmektedir. Su haricinde yiyecek, içecek oldukça ucuz eh bir de pazarlık yaptığınız sürece benim gibi 800TL dedikleri hint eteğini 100 TL gibi bir fiyata almanız oldukça mümkün.
Şehrin en göze çarpan yapısı HAWA MAHAL.

Şehir Sarayı’nın arka ucunda Jaipur’un en ilginç binası. 5 katlı sarayın ismi Rüzgarlar’ın Sarayı veya Esintili Saray. Ön yüzü surlu yapı şehrin en işlek caddesine bakıyor. 1799’de Maharana Pratap Singh tarafından, kumtaşından yapılmış bu orjinal yapının cephesi 953 küçük pencere, balkon ve ince paravan işiyle bezeli. Saray hareminin kadınları zamanında, festival etkinliklerini ya da dış dünyayı bu esintili fasaddan seyredermiş. Bu şehirde hem mimaride hem de yaşam tarzında İran etkisi kendini belli ediyor. Tepesine çıktığınızda, Şehir Sarayı’nı, Jantar Mantar’ı ve Siredeori Pazarı’nı gören bir manzarası var.
PROJE VE İÇERİKLER

Jaipur’da katılmış olduğum projenin adı ‘’Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri 4: Nitelikli Eğitim’’ doğrultusunda açılan ‘’Project Worldview’’ idi. Projenin amacı belirlenen konularda bir sunum hazırlamak ve Jaipur, Poornima Üniversitesi’nde öğrenim gören öğrencilere sunmaktı. Bu projeyi seçme sebebim kendi bölümümde de çok sunum yapıyor olmamız (İngiliz Dili ve Edebiyatı) ve kendimi bu alanda geliştirmek istememdi. Oryantasyon haftasında bize sağlamış oldukları bilgisayar odasında diğer proje arkadaşlarımızla birlikte bir hafta boyunca çeşitli konularda (eğitim, sağlık, iletişim,vb.) sunumlar hazırladık ve ilerleyen haftalarda rastgele sınıflarda bu sunumları kendi ülkemiz bazında (Türkiye’de eğitim sistemi gibi) sunduk.

Öğrencilerin ve halkın sevgisini kazanmanın en güzel yolu ise bir kaç basit hintçe cümle bilmek. Sınıfa girdiğimizde diğer arkadaşlarımın aksine kendimi hintçe tanıtıp, onlara hintçe selam veriyordum. Oldukça pozitif bir etki bırakıyor.
Çalışma saatleri 09.00- 14.00 arasıydı. Öğle arası sizde okulda diğer öğrenciler gibi yemek yiyebiliyorsunuz. Biraz acı ve baharatlı ama alıştıktan sonra gayet güzel gelmeye başlıyor. Çoğu yemekleri bizimki ile benzer hatta yapmış oldukları ev yoğurtlarının tadı hala damağımda.
Festival yoğunluğundan ötürü haftanın her günü çalışma fırsatı bulamıyorduk. Neredeyse her gün bir festival yapılması ülkenin en sevdiğim yanlarından sadece birisidir.

Sözün özü korktuğunu, endişe ettiğini, insanların “ya orası çok pis” laflarına maruz kaldığını, gitsem mi gitmesem mi diye düşünerek kılı kırk yardığını biliyorum. Sorsalar ki Hindistan’a giderken yanımıza ne alalım diye söyleyeceğim tek şey kalbiniz olurdu. Ön yargıları ve kulaktan dolma sözleri geride bırakın. Bu kocaman her bir toprağından sevgi ve samimiyetin aktığı, bembeyaz gülümsemeli insanların sizinle fotoğraf çektirmek için can attığı bu ülkeyi ölmeden mutlaka görün. Bana kalbimin yerini hatırlatan bu ülkeyi görmeye geç bile kalmışım meğerse. “ Sabırsızlar, heyecanlılar, kime ne? Topraktan geliyor bu insanlar. Kimseyi korkutmaya çalışmıyorlar. Ben onların fotoğrafını çekiyordum, onlarsa benim. Nasıl farklıyız birbirimize? Hangi aile albümünde yer aldım kim bilir. İz bırakmalı insan, adımları çınlamalı başka kulaklarda…” Kalbimi sıcacık hissettiren şey tam olarak neydi bilmiyorum ama fırsatım olsa hiç düşünmeden bir daha giderdim.
Sevgilerle,
Rümeysa KOZANİ
BİZİMLE KAL!
Sorularınızı çekinmeden iletebilirsiniz.
Instagram: rumeysa.kozani
Mail: rumeysakozani58@gmail.com

Bir Cevap Yazın