COUCHSURFING NEDİR?

Eğer yurt dışına gitmeyi düşünüyor fakat gider listesine bir de konaklama harcamalarını eklemek istemiyorsanız bu uygulama tam size göre. Hem uygulamanın hem de konaklamanın ücretsiz olması dolayısıyla çok kullanışlı olduğunu söyleyebilirim. Uygulamaya nasıl kayıt olunacağı, nasıl kullanılacağı ve dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsettikten sonra Couchsurfing deneyimlerimden bahsedeceğim. Uygulamayı yurt içi seyahatlerinizde de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Uygulama dili İngilizcedir. Eğer dil seviyeniz yeterli düzeyde değilse moral bozmadan Google çeviri kullanarak işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

COUCHSURFING NEDİR?

Couchsurfing uygulamasını kısaca kültürel değişim programı olarak algılayabilirsiniz. Amaç kültürel anlayışı ve kolektif bilinci geliştirmektir. İnsanlar size evlerini, yaşamlarını açar ve sizi misafir eder. Sizde bir misafirin göstermesi gereken hassasiyeti göstererek orada konaklarsınız.

NASIL KAYIT OLUNUR?

Kayıt olabilmek için öncelikle bu adrese http://www.couchsurfing.com gitmelisiniz. Sonrasında karşınıza çıkan ekranda facebook ve e-mail yoluyla kayıt olma seçeneklerinden birine giderek kolaylıkla işlemi tamamlayabilirsiniz. Telefondan uygulamayı indirip aynı işlemleri orada da kolaylıkla uygulayabilirsiniz.

Facebook veya e-mail kısmından birine tıkladıktan sonra karşınıza yukarıdaki gibi bir sayfa çıkacaktır. Doğum bilgilerinizi, cinsiyetinizi ve yaşadığınız şehri belirtikten sonra kullanım şartlarını ve gizlilik politikasını kabul ederek hesabınızı oluşturabilirsiniz.

Başarılı bir şekilde kaydınızı gerçekleştirdikten sonra profil düzenleme kısmına geçebilirsiniz. Profil düzenlerken dikkat etmeniz gereken bazı kısımlar var. Bunlar;

Hepsinden önce profil kısmında ilgi alanlarınızı, nelerden hoşlandığınızı veya ev sahibiniz (host) ile neler paylaşabilirsiniz gibi insanların sizin hakkınızda bilgi sahibi olmasını sağlayacak boş alanları titizlikle doldurmalısınız. Bunu yapmanız profilinizi inceleyen ev sahiplerine yazdıklarınız üzerinde düşündüğünüz izlenimi verecek ve istekli olduğunuzu gösterecektir.

Misafir olabileceğiniz gibi ev sahibi de olabilirsiniz. Eğer profil düzenleme kısmının en üstünde yer alan hosting availability” (ev sahibi olma durumu) kısmını ”not accepting guests” yaparsanız bu insanlara sizin sadece kendinizi düşündüğünüz izlenimini verecektir ve tercih edilme olasılığını düşürecektir. Bu durumun önüne geçmek için ”accepting guests” veya en azından ”maybe accepting guests” seçeneğini tercih etmelisiniz. Misafir kabul ediyor olmanız size konaklama için istek gönderen herkesi kabul edeceğiniz anlamına gelmiyor. Kabul edip etmemek tamamıyla size bağlıdır. Buna ek olarak kimse sizin kaç kişiyi veya kimleri reddettiğinizi göremez.

  • Accepting guests: Misafir kabul ediyor anlamına gelse de tercih tamamen ev sahibinin elindedir. Belirlediğiniz tarihlerde istek gönderebilirsiniz. İsteğinizi reddedebilir.
  • Maybe accepting guests: Tarihler uygun olabilir fakat ev sahibinin kriterlerine uygun olmayabilirsiniz. Keyfine kalmıştır.
  • Wants to meet up: Evi sizi ağırlayacak durumda değildir veya ağırlamak istememekle birlikte takılmak isteyebilir. Size gezinizde eşlik edebilir.
  • Not accepting guests: Geriye kalan seçenek ne takılmak ister ne de misafir kabul etmek. Bu seçenek ne yapacağını bilmemektedir. Hiçbir şey yapmaktadır.

Profil düzenlerken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus paylaştığınız fotoğraflardır. Farklı yerlerde seyahat ederken çekilmiş birkaç güzel fotoğraf insanlar üzerinde olumlu bir etki bırakacaktır. Fotoğraflarda yüzünüzün belirgin olmasının yanı sıra zorunlu olmamakla birlikte daha önce yurt dışında bulunmuş olmanız potansiyel ev sahiplerine güven duygusu aşılayacaktır.

NASIL KULLANILIR?

Profil bilgilerinizi özenle doldurduktan ve abdest bozduran güzel fotoğraflarınızı yükledikten sonra işin en zevkli ve heyecanlı kısmına geçebiliriz. Ev sahibi bulma aşaması.

Arama çubuğuna konaklamak istediğiniz ülkeyi yazdığınızda karşınıza yukarıdaki gibi görüntü çıkacaktır. Burada konaklayacağınız yere sırasıyla varacağınız tarihi, ayrılış tarihinizi ve kaç kişi olduğunuzu belirtmelisiniz. Bu verileri girdiğiniz taktirde tarihleriniz ve kişi sayınızla örtüşen ev sahipleri karşınıza çıkacaktır. ”More filters” seçeneğine tıkladığınızda karşınıza çıkan sigara kullanımına uygun veya değil, tek kişilik veya paylaşılmış oda gibi seçenekleri işaretleyerek size çok daha uygun ev sahiplerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Karşınıza çıkan profillere tıklayarak inceleyebilir, kriterlerinize uygun ev sahiplerine ”Send Request” butonuna basarak mesajınızı istek gönderebilirsiniz.

İSTEK GÖNDERMEDEN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN NOKTALAR

Güvenilirlik: Kimse ülkesinden seyahat etmeye diye ayrılıp tek böbrekle ülkesine geri dönmek istemez. Bu durumda yapılması gereken istek yollamak istediğiniz kişinin profilinde bulunan ”References” kısmını incelemektir. Referanslar bölümünde yer alan olumlu veya olumsuz yorumları inceleyerek kararını vermelisin. İçine sinmeyen bir şeyler varsa referanslardan birine mesaj atabilir ve sorularını iletebilirsiniz.

Referans: İstek göndermeden önce profilinde bir kaç referansın olmasına dikkat etmelisin. Referanslar ülke içinden arkadaşların da olabilir. Arkadaşlarında konaklamamışta olabilirsin. Küçük yalanlarla süslenmiş bir kaç referans profilini daha güvenilir kılacak ve seçilme olasılığını artıracaktır.

Profil İncelemesi: Profil incelerken özellikle kişinin evi hakkında yazdıklarını iyi okumanız gerekmektedir. Sadece kadın veya sadece erkek kabul edebilir, belirli bir saatten sonra eve gelmenizin uygun olmayacağını söyleyebilir. Nerede, nasıl kalacağınızı ve evin hangi olanaklara sahip olduğunu bu kısımda görebilirsiniz.

Mesaj İçeriği: Mesaj yazarken istek göndermek istediğiniz profilin özelliklerine uygun olmasına dikkat edin. Evinin kapısını aralayacak cümleler kurun. Bunun yanı sıra mesajları kopyala yapıştır yapmak gibi bir hataya düşmeyin. Mazallah ismini değiştirmeyi unutursunuz. Patlamayın!

NOT: Eğer hatırlanmak ve iyi bir referans yorumunuz olsun istiyorsanız, ev sahibine ufak bir hediyeyle gidebilirsiniz. Yani zorunlu değil ama eşşek değilseniz ufak bir şey götürürsünüz. (Kağıt para, lokum, forma vs.) İstek göndermeye erken başlamanız ev sahibi bulma olasılığını artırır. Seyahatinize birkaç gün kala istek göndermeniz işleri zorlaştıracaktır.

EV SAHİBİ İSTEĞİNİZİ KABUL ETTİ. PEKİ YA ŞİMDİ?

Daha etkili iletişim için numarasını rica ettikten sonra evin tam adresini ve koordinatlarını istemelisiniz.

Evin bulunduğu sokağın fotoğrafını veya etrafında bilindik yerler varsa onun fotoğrafını istemelisiniz.

Eve havaalanından veya bulunduğunuz konumdan nasıl ulaşabileceğinizi, hangi ulaşım araçlarını kullanmanız gerektiğini öğrenmelisiniz. Eğer imkanı varsa sizi almasını rica edebilirsiniz.

Eğer verdiğiniz tarihlerde gecikme veya erken varma durumu söz konusu olursa üzgün olduğunuzu gecikme sebebiyle birlikte ifade etmelisiniz.

EVE VARDINIZ DİYELİM!

Ev sahibi genellikle eve vardığınızda yorgun olduğunuzu düşünerek duş almak istersen ileride solda diyerek düşünceli bir davranış sergiler. Daha sonra deyip hemen yatağına uzanma. O duşa gir! Ter kokan bir misafirle sohbet etmek emin ol hoş olmayacaktır.

Evin kralı ev sahibidir. Koyduğu kurallara saygı göstererek uymalısınız.

Yatağınızı toplamalı ve yemek yedikten sonra bulaşıklarınızı yıkamalısınız. Kirli çamaşırlarınızı yıkamayı unutmayın!

Ucuz yemek yenilecek ve gezilecek yerleri ev sahibinden öğrendikten sonra işe koyulabilirsiniz.

Emrecan DURAN

BİZİMLE KAL!


Sorularınızı çekinmeden iletebilirsiniz.

Instagram: eemrecanduran

Mail: eemrecanduran@gmail.com


One thought on “COUCHSURFING NEDİR?

Add yours

  1. Bu konuda çok şey duydum fakat sayenizde aklımda soru işareti kalmadan enine boyuna bilgi sahibi oldum. Çok teşekkür ederim. Düşünen bütün arkadaşlar önce bu sayfaya baksınlar derim.

Bir Cevap Yazın

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d blogcu bunu beğendi: