ERASMUS PROGRAMI: ROMANYA

Museum of Senses, Bükreş, Romanya

Kendi kişiliğimi keşfetme fırsatını yakaladığım Erasmus Öğrenci Öğrenme Hareketliliği programından hepinize merhaba. Bu yazımda sizlere diğer Avrupa ülkelerine nazaran Erasmus programı adı altında Türk öğrencileri tarafından daha az tercih edilen Romanya deneyimimden bahsedeceğim. Üzerinden bir yıla yakın bir süre geçmesine rağmen yazıyı yazarken tekrar hafızamda canlanacak olan anılarım için ayrı bir heyecan ve mutluluk içerisindeyim. Tecrübelerimden bahsederken aynı zamanda zihinlerimizde yer edinmiş olan negatif Romanya algısını bu yazımla kırmaya çalışacağım. Sizlerin de lisans ya da yüksek lisan öğreniminiz kapsamında bu harika deneyimi yaşamanız temennisiyle.

İLK ADIM

İlk olarak sizlere Erasmus Öğrenci Öğrenme Hareketliliği programından kısaca bahsetmem gerekirse hepimizin artık eskiye oranla adını sıkça duyduğumuz, çevremizden birçok arkadaşımızın bu deneyimi gerçekleştirme fırsatını yakaladığı ve hatta programdan faydalanan arkadaşlarımızın tecrübelerini dinleme fırsatı yakaladığımız eğitici ve bir o kadar da eğlenceli bir öğrenci programıdır. Bu programdan faydalanmak için ilk önce yapmanız gereken üniversiteniz bünyesinde düzenlenen Erasmus Öğrenci Öğrenme Hareketliliği sınavını geçmektir. Burada şu bilgiyi belirtmekte fayda var. Sınav baraj puanı üniversiteden üniversiteye farklılık göstermektedir. Bu yüzden kesin bir puandan söz edemiyorum. Ayrıca sınava girmeye hak kazanmanız için lisans ortalamanız en az 2,20, Yüksek Lisans ve Doktora için en az 2,50 ortalamaya sahip olmanız gerekmektedir. Bu programa isterseniz yarım dönem (güz) isterseniz iki dönem (güz+bahar) şeklinde başvuru yapabilirsiniz.

Uluslararası İlişkiler 2.sınıf öğrencisi olarak 2018-2019 bahar döneminde yapılan Erasmus Öğrenci Öğrenme Hareketliliği sınavına girdim. Benim tercihlerim doğrultusunda açıklanan sınav sonuçlarına göre 2018-2019 güz döneminde Romanya’nın Galati şehrinde yer alan Danubius Üniversitesi’nde eğitim almaya hak kazanmıştım. İlk aşamada ben de ne yapmam ve hangi belgeleri hazırlamam gerektiği konusunda tabiri caizse oldukça toy ve bilgisizdim. Bu süreçte bu programdan faydalanan tanıdıklarımdan yardım istiyor ve onları ardı arkası kesilmeyen soru yağmuruna tutuyordum. Bu sürecin bu kadar yoğun bir belge hazırlama aşaması içerdiği ve pes etmemen gerektiğini ilk başlarda herkes gibi ben de bilmiyordum. Tek amacım kendimi bir an önce yurt dışına atabilmek ve İngilizce kompleksini kırabilmekti. Belge hazırlama sürecinde yaşadığınız onca güzel deneyimden sonra bakınca o kadar da korkutucu bir süreç olmadığını görebiliyorsunuz. Fakat belge hazırlarken bu kadar öngörülü maalesef olamıyorsunuz. Bu süreçte en büyük motivasyon kaynağım kendime olan inancımdı diyebilirim.

ROMANYA VİZESİ NASIL ALINIR?

Romanya Vizesi Nasıl Alınır?

Erasmus sınavını kazanmanın yanı sıra belki de kafalarda en çok merak konusu oluşturan konuya gelelim. Ben nasıl vize alabilirim? Öncelikle Romanya Schengen ülkeleri kapsamında yer almadığı için ilk olarak internet üzerinden e-vize başvurusu yapmanız gerekmektedir. E-vize kapsamında internet üzerinden yüklemeniz gereken bir takım evraklar yer almaktadır. Bu evrakları aynı zamanda internet üzerinden başvuru yaptıktan sonra ilgili konsolosluğun size vermiş olduğu randevu tarihinde yanınızda birer kopyalarını götürmenizde fayda var. Ben bir şeylerin ters gitme ihtimalinden o kadar korkuyordum ki her belgeden beşer kopya almıştım. Bu da yetmezmiş gibi hem bilgisayarıma hem de telefonuma belgelerin yedeklerini kopyalamıştım. Bu süreçte oldukça pimpirikli ve sabırsız olduğumu üzülerek ve bir o kadar da gülerek belirtmek istiyorum. Aslında tek istediğim her şeyin benim için sorunsuz olmasıydı ama anladım ki güzel şeyler asla ve asla sorunsuz olmazmış.

GEREKLİ BELGELER VE EVRAKLAR

Öncelikle sizlere Erasmus Öğrenci Öğrenme Hareketliliği programı kapsamında üniversitenizin sizden isteyeceği belgeleri belirtmek istiyorum:

1) Başvuru Dilekçesi

2) Nüfus Cüzdanı Fotokopisi

3) Öğrenci İşlerinden Alınmış Güncel İngilizce Transkript

4) 1 Adet Vesikalık Fotoğraf

5) Başvuru Formu(Application Form)

6) Öğrenim Anlaşması (Learning Agreement): Yurt dışına çıkış yapıldıktan sonra eğer ders değişikliği yapılması gerekirse hazırlanması gereken belgedir.

7) Ders Tanınma Belgesi: Yurt dışında alınacak olan derslerin KTÜ’de hangi derslere eşdeğer sayılacağını gösteren belgedir. KTÜ’de eşdeğer sayılan derslerin toplam ECTS kredisi 30 olmalıdır.

8) Erasmus+ İngilizce Dil Sertifikası (Erasmus+ English Language Certificate): Karşı kurum tarafından talep edilmesi durumunda öğrenci tarafından yukarıdaki örnek üzerinden hazırlanmalıdır.

9) Pasaport

10) Vize için İlgili Konsolosluklara Yazı(İngilizce): Vize alımı için hazırlanması gereken belgedir. Konsolosluk tarafından talep edilmesi durumunda teslim edilir. Erasmus+ kapsamında seçildiğinizi ve aylık ne kadar burs alacağınızı gösterir.

11) Kredi ve Yurtlar Kurumu İçin Erasmus+ Öğrencisi Olduğunuzu Gösteren Yazı: Eğer devlet yurdunda kalıyorsanız, Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından Erasmus+ öğrencisi olduğunuzu gösteren bir belge talep edilmesi durumunda, bu belgeyi kendinize göre düzenleyerek ilgili kuruma teslim edebilirsiniz ve döndüğünüz zaman tekrar yurtta kalmaya devam edebilirsiniz.

12) Öğrenci Sözleşmesi: Erasmus+ öğrencisinin hak  ve sorumluluklarını gösteren ayrıca ödeme ve banka detaylarının da yer aldığı belgedir.

13) Yurt dışına Çıkacak Öğrenciler İçin Sigorta Poliçelerinin Birer Kopyası: Yurt dışında geçerliliği olan Özel Sağlık Sigortası ve Seyahat Sigortası yaptırmak hem öğrenim hem de staj hareketliliği için zorunludur. Yurt dışında geçerliliği olan Mesuliyet Sigortası ve Kaza Sigortası yaptırmak staj hareketliliği için zorunlu ancak öğrenim hareketliliği için isteğe bağlıdır. Sigorta fiyatları ve kapsamları hakkında detaylı bilgi dilenen bir sigorta acentesiyle irtibata geçilerek edinilebilir. Sigorta yaptırılması öğrencinin kendi yükümlülüğündedir.

14) Kabul Mektubu (Letter of Invitation/Acceptance): Karşı kurum tarafından öğrenciye gönderilecek olan ve öğrencinin Erasmus+ kapsamında kabul edildiğini gösteren belgedir. Vize başvurusu için gereklidir.

15) Vize

Bu kadar belgeyi hazırladıktan sonra hala daha var mı? dediğinizi duyar gibiyim. Aslında yolun yüzde altmışlık kısmını bitirdik denebilir çünkü okulunuzun Dış İlişkiler Erasmus ofisinin sizden istediği birçok belge hemen hemen vize alımı sırasında konsolosluğa teslim etmeniz gereken belgelerdir. Romanya konsolosluğu e-devlet üzerinden hiçbir belgeyi kabul etmemektedir. Vize sürecinde sizden istenen belgeler ise;

  • Hesap dökümü Türk lirası ve Euro şeklinde (Ayrıca 200 Euro hesabınızda bulunması gerekmektedir.)
  • E-vize başvuru belgesinin çıktısı
  • Apostilli sicil kaydı
  • İki adet biyometrik fotoğraf
  • İngilizce ve Türkçe öğrenci belgesi
  • Hibe sözleşmesi
  • Sağlık ve seyahat sigortası
  • Pasaport ve kimlik kartı fotokopisi
  • Kabul mektubu
  • Konaklama belgesi

 Bu kadar yorucu ve karmaşık süreçten sonra Erasmus Öğrenci Öğrenme Hareketliliği programımı gerçekleştirdiğim ‘’Galati’’ şehrinde ufak bir gezinti yapmaya ne dersiniz?

 

ERASMUS ŞEHRİM GALATİ

Erasmus şehrim Galati, Romanya’nın doğusunda Boğdan Bölgesi’nde İbrail şehri ve Moldova sınırında yer alan bir şehirdir. 300 bin nüfuslu bu şehir Romanya’nın 7. büyük şehridir. Başkent Bükreş’tir. Para birimi Lei’dir. Anadil Romence’dir. Galati’de yabancı dil bilme oranı düşüktür. Erasmus programı kapsamında yaşadığım en büyük hayal kırıklıklarından bir tanesi budur. Diğer büyük şehirlerinde İngilizce bilme oranı hayli yüksektir. Bu dezavantajı avantaja çevirebilmek sizin elinizdedir. İngilizce’nin yaygın olarak konuşulduğu ülkelere gidip kendini geliştiremeyen birçok arkadaşım var. Yapmanız gereken şey orada yaşayan yabancı öğrencilerle tanışarak dilinizin gelişimine katkıda bulunmak. Benim kazandığım üniversite özel bir üniversite olduğu için çok fazla Erasmus öğrencisi yoktu. Toplamda 10 kişiydik. Fakat şehrimizde bulunan diğer üniversitedeki öğrencilerle de tanışarak çevremizi genişletme fırsatı yakaladık. Bazen sayının az olması arkadaşınızı daha iyi tanımanıza ve onun kültürünü çok iyi öğrenmenize yardımcı olabilmektedir. Bu yüzden Erasmus süreci boyunca kendimi çok şanşlı hissettim. Arkadaşlarımla geçirdiğim her vakit dilimi beni biraz daha geliştirirken aynı zamanda onların kültürlerine de bir adım daha yaklaşmış oldum.

KONAKLAMA

Belki de beni en çok zorlayan konuların başında konaklama gelmektedir. Çünkü Erasmus koordinatörümüzün bizimle bu konuda pek fazla ilgilenmediği ve ilk başta bize ayarladığı yurdun konaklama açısından pek uygun bir yer olmadığı için ilk ay hem stresli hem de yorucu geçti diyebilirim. Daha sonra üç arkadaş bir ev kiralayarak orada yaşamaya karar verdik. Kira ücretleri 100 Euro’dan başlamaktadır. Bizim kiraladığımız ev 3+1 şeklindeydi. Oldukça kullanışlı ve merkeze yakın bir konumda yer almaktaydı.

Galati şehri ulaşımı oldukça elverişli Romanya şehirlerindendir. Ayrıca öğrenciye tren ve otobüs biletleri ücretsiz olduğu için ulaşım konusunda asla zorluk çekmeyeceğinizin garantisini verebilirim. Tren biletinin öğrencilere ücretsiz oluşu ülke içinde birçok farklı şehre seyahat etme imkanını da beraberinde getirmektedir. Tren seyahatlerini çok sevdiğim için bu fırsattan zevk aldığımı söyleyebilirim. Ulaşım için tercih edebileceğiniz bir diğer alternatif taksilerdir. Evet evet yanlış okumadınız. Türkiye’nin aksine oldukça uygun fiyata ulaşım sağlayabilirsiniz.

Gezilecek yerler konusuna gelmeden önce Romanya’da keşfettiğim ve hala özlemini duyduğum bir şeyi sizinle paylaşmak istiyorum: Alışveriş. Romen halkının sahip olduğu alışveriş kültürü bizimkinden biraz farklı. Ülkede daha çok ikinci el alışveriş kültürü yaygındır. İkinci el denildiğinde aklınıza eski püskü eşyalar gelmesin lütfen. İlk başta ben de öyle düşünmüştüm fakat daha sonra hayatımın en güzel yanılgısını yaşadım. Çünkü ikinci el mağazaları normal bir mağaza gibi değer görmektedir. Bunu sebebi ise ürünlerin çok güzel yıkanıp ütülenip poşetlenerek satış yapılmasıdır. Hatta Türkiye’de bulamayacağınız birçok dünya markasını ikinci el alışveriş merkezinin reyonunda çok uygun bir fiyata bulabilirsiniz.

Her Erasmus öğrencisinin olmazsa olmazı gezmek, bolca gezmek ve daha çok gezmektir. Schengen ülkelerine dahil olmayan Romanya’dan, konaklama belgenizi aldıktan sonra Bükreş’te herhangi bir Avrupa şehri için başvurarak Schengen vizesini kolaylıkla alabilirsiniz. Diğer bir gezi rotası olarak Balkanlar veya Ukrayna’yı tercih edebilirsiniz.

Sizlere ilk olarak gezi rotanıza yaşadığınız ülkeyi keşfederek başlamanızı tavsiye ederim. Küçük bir şehir olan Galati’nin aksine Romanya’nın diğer şehirleri oldukça büyüktür. Harika müzeleri, katedralleri, parkları, kiliseleri ve saysız eşsiz tarihi binaları ile sizleri bekliyor. Benim özellikle doğası ile etkilendiğim Braşov şehrini gezmenizi ve şehirde bulunan teleferik ile şehrin güzelliğini görmenizi tavsiye ederim. Bir diğer şehir ise başkent Bükreş’tir. Diğer şehirlere nazaran daha fazla imkan sunan Bükreş, kütüphaneleri ve teknolojik müzesi ile ilginiz çekmeye aday şehirlerden bir tanesidir. Cluj ve Yaşi de gezilmesi gereken şehirlerdendir.

Romanya turumuzdan sonra gelelim diğer rotamıza, benim de çok severek sokaklarında gezdiğim, soğuk ve karlı bir kış mevsimi olmasına rağmen, Ukrayna, gerek mimarisi gerekse eşsiz doğal güzellikleriyle sizi karlar ülkesindeymişsiniz gibi hissettirecektir. Sokaklarında gezerken ruhunuzun bir çocuk gibi oradan oraya koşarak her yeri görmek isteyeceği inanılmaz bir Avrupa şehridir. Noel döneminde altı gün boyunca Ukrayna’da kalma fırsatını yakalayarak onların kültürünü en yakından gözlemleme şansını yakaladım. Ukrayna kadar bir o kadar tarihi güzellikleri ve doğası ile beni büyüleyen Balkan şehirlerinde gezerken ise adeta kendimi Türkiye’de gibi hissettim. Özellikle uzun bir aradan sonra en lezzetli yemekleri yediğim için kendimi ayrı bir enerji dolu hissediyordum, özellikle de midemi.

Novi Sad, Sırbistan

Yazımı burada sonlandırırken bu süreci benim için harika ve unutulmaz kılan asıl şey; Erasmus sürecinde kazanmış olduğum arkadaşlarımdı. Farklı ülkelerde yaşadığınız için bazen arkadaşlarınızla bağlarınız kopabiliyor. Lakin ben bu açıdan kendimi oldukça şanslı hissedenlerdenim. Belki de bu sürecin benim için unutulmaz olmasını sağlayan şey farklı coğrafyalarda farklı kültürle büyümüş insanlarla dost olmanın kapısını açmış olmasıdır. Dilini geliştirme ve yeni coğrafyalara ayak basmakta cabasıydı.

Eğer hala bu fırsatı elde etme şansınız varsa hiç kaçırmadan en sıkı şekilde peşinden gitmenizi öneririm. Çünkü insan hayatının nerede ve nasıl değişebileceğini tahmin edemez. Hayat size fırsatlar sunar. Bu fırsatları değerlendirmek ve onlara olağanca gücünüzle sahip çıkmak sizin elinizdedir!

Sevgilerle,

Yasemin FETTAHOĞLU

BİZİMLE KAL!


Sorularınızı çekinmeden iletebilirsiniz.

Instagram: yaseminfettahogluu

Mail: yaseminfettahogluu05@gmail.com


 

 

Bir Cevap Yazın

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d blogcu bunu beğendi: