MISIR STAJ DENEYİMİ: AIESEC CAIRO UNIVERSITY

Sfenks ve Ben

Nasıl yani Mısır’a mı gideceksin? Mısır’a gideceğimi söylediğimde çevremdekilerin verdiği tepkiyle başlamak istedim.

Merhabalar, ben Fidan Anzurova. AIESEC­ ile Mısır’da staj yapmaya karar verdiğimde çevremdekiler böyle bir tepki verdi. Mısır’a gitmeye aniden karar vermiştim ve Mısır gelecek planlarım arasında yoktu.

MISIR VİZESİ NASIL ALINIR?

Mısır Vizesi Nasıl Alınır?

Mısır vizesi almak için kesinlikle turistik vizesine başvurmanız gerekmektedir. Son zamanlarda Mısır ile Türkiye arasındaki sıkıntılar sebebiyle vize başvuruları reddedilebilir. Bu yüzden gitmeden birkaç ay önceden başvurmaya başlarsınız sizin için avantajlı olur.

Ayrıntılı bilgi için: http://www.misirkonsoloslugu.com/misir-vizesi/misir-turistik-vize.html

Bu linke ulaşarak gerekli tüm bilgileri elde edebilirsiniz. Maalasef konsolosluğu ararsınız ulaşamazsınız fakat mail atarsanız bilgi vermeye çalışırlar. AIESEC ile gideceğiniz için konsolosluğa gitmeden önce şubenizin sizin isminizi onlara bildirdiklerini teyit etmeniz gerekmektedir. (Eğer konsolosluğun AIESEC listesinde isminiz yoksa başvuru talebiniz geri çevrilir.)

Bu belgeler yanınızda olmalı;

-Vize başvuru formu (Konsolosluktan temin edebilirsiniz.)

-Pasaport aslı ve fotokopisi

-Kimlik aslı ve fotokopisi

-2 adet biometrik fotoğraf

-İkametgah belgesi

-Uçak bileti çıktısı (Rezervasyon da olabilir ama kesinlikle bir belge olmalı.)

-Vize ücreti (2019’da 276 tl verdim.)

-Vize talep dilekçesi

-Öğrenci belgesi

AIESEC davet mektubu (Bu olmadan başvurmanızın anlamı yok.)

Sorun çıkma ihtimaline karşı her şeyin birkaç fotokopisini aldım.

MISIR

Başkent Kahire

Neden Mısır? Bu soruyu hem gitmeden önce hem de gittikten sonra çoğu insan sordu. Mısır’a gitmemde etkili olan en önemli sebep AIESEC ofisinde sürekli Mısır’a eşlenen insanları görüyor olmamdı. Aynı zamanda küçüklüğümden beri piramitlere olan ilgimde beni yola sürükledi diyebilirim. Gidene kadar Mısır hakkında araştırma yapmadım desem doğru olur. Bilgi birikimim olmadığı için ve karşıma ne çıkacağını kestiremediğim için heyecanım üst seviyelerdeydi. Mısır’a biletimi 2 ay önceden Sharm El Sheikh’den almıştım. (Bu havaalanında genelde yurt dışı seyahetleri çok ucuz oluyor.) Kahire’ye Go bus ile gitmeyi planlıyordum. Oraya vardığımda gece saat 3 olmuştu ve terminale varınca sabah 8’e kadar beklememi söylendi.  Ama beklemek istemedim çünkü hayatımda ilk defa bu kadar sıcak bir geceyle karşılaşmıştım ve o an ülkenin kokusuna ve sıcaklığına alışmakta zorlanmıştım.

Veee ilk defa küçük klimasız bir minibüste (Kliması var dendi.) 11 saatlik bir Kahire yolculuğu yaptım. İnanılmaz uzun ve yorucu bir yoldu.

İskenderiye

Mısır’ın başkenti Kahire çok büyük, inanılmaz araba ve motor trafiği olan, kalabalığın yoğun olduğu ve her tür kültürü içinde barındıran bir kent. Kahire’ye her geçen gün daha çok alışmış ve şehirde huzur bulduğum, mutlu olduğum noktaları bile keşfetmiştim. Gece geç saatlerde yoğun bir trafikle karşılabilir Nil sahilinde kalabalığın arasında kaybolabilirsiniz.

Bu güzel Mısır’ın yemek kültürüyle benim farklı bir iletişimim vardı. Ben yemeklerini pek sevmemiştim. Yemekler genellikle baharatlı ve bol yağlı. Bu yüzden bana sağlıklı gelmiyordu. Bu durum farklı lezzetleri denemeden dönmek anlamına gelmemeli. Örneğin İtalyan, Hint ve Ortadoğu mutfak öğelerini birleştiren Kushari’yi mutlaka denemelisiniz. Ama en güzeli sabahları Felafel yemek. O kadar ucuz ki sadece 1 Türk Lirası. (2.75 egp) İş yerimin yanında bizde sütlaç olan Ros bel Laban satılıyordu. Mısır’da en sevdiğim şey ise adım başı taze meyve sıkılmış meyvesuları satılıyor olmasıydı. Kaselere doğranmış soğuk meyve dilimleri o sıcak havada çok iyi gidiyordu. Mısır’da insanları rahatlıkla kandırabiliyorlar. Size tavsiyem gitmeden önce rakamların yazılışını ve okunuşunu bilmeniz. Pazarlık yaparken ihtiyacınız olacaktır. Geleneksel tahta yelken Felukaları eğlencemize ortak oldular. Genellikle on yolcu alabilen Felukalar üzerinde süzülerek Nil Nehri’nin tadını çıkarabilirsiniz.

İskenderiye Kütüphanesi

Asla unutulmayacaklar listesine başı çeken Black and White Desert’te bir gece geçirdim. Her şeyden uzak bir çölün ortasında bedevi hayatını yaşamak ve yıldızların eşsiz güzelliğini onları seyrederek eşlik etmek inanılmaz bir deneyimdi. İskenderiye’nin ünlü kütüphanesi görülemeye değer  bir diğer nokta.  Ve tüm tursitlerin özellikle geldikleri Dahab. Kızıldeniz’in altında yatan manzarayı ve renk cümbüşünü snorkeling ve scubadiving yaparak keşfedebilirsiniz. Mısır’da bedevi hayatına şahit olmak, danslarına eşlik etmek, kendinizi kumsalda esen rüzgarın akışına bırakarak safari yapmak…

PROJE İÇERİĞİ

Canlarım

Ben Cairo Universitesi ‘’Architecture Strartup Unicorn’’ projesiyle bir mimarlık ve teknoloji ofisinde çalıştım. Bu süreçte onların ayarladığı ve tüm gönüllülerin kaldığı hostelde kaldım. (Mısır şartlarına göre ortalamanın üzerinde bir yerdi.) Çalıştığım yerdeki insanlar o kadar tatlıydı ki, hepsi çok samimi, kendi pozisyonlarını göz önünde bulundurmadan bana yardım ediyorlardı. Özellikle baş mimarımız her konuda bana bilgi veriyordu ve sürekli beni bilgilendiriyordu. İş sürecinde bir mimari ofis disiplini ve çalışma ortamı hakkında bilgi edindim ve kendime yeni birikimler kazandırdım. İş ortamındaki esneklik sayesinde Mısır’a daha rahat adapte olmuştum. Ve iş sonrası günüm ise o kadar güzel geçiyordu ki gecenin bittiğini farketmiyordum bile. Mısırlı arkadaşlarımla sürekli farklı etkinlikler yapıyorduk. Her şeyiyle halen bende mutluluk gözyaşları yaratacak güzel anılar bırakan Mısır’ın bana bıraktığı en önemli miras kendimi daha özgür ve  ayakları yere basan bir insan olarak görmemi sağlamasıydı.

Mısır deneyimim yüz ifadesi olsaydı

Mısır’a gitmek istiyor fakat tedirginliklerden ve soru işaretlerinden kendinizi bir türlü alamıyorsanız çekinmeden bana yazabilirsiniz. Size yardım etmek için buradayım.

Bazı şeyler okuyarak değil yaşayarak öğrenilmelidir. Mısır’da yaşayarak öğrenilmesi gereken ülkelerden biridir.

Paylaştıkça güzelleşir dünya!

Fidan ANZUROVA

BİZİMLE KAL!


Sorularınızı çekinmeden iletebilirsiniz.

Instagram: fidan_archi

Mail: fidan.ebruli@gmail.com


Bir Cevap Yazın

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d blogcu bunu beğendi: