ROMANYA DENEYİMİ: AIESEC BUCHAREST

Canım Ben ve Drakula Kalesi

Her  yolculuk –hangi araçla yapılırsa yapılsın veya mental bir yolculuk da olabilir- bir nevi zaman yolculuğudur, yepyeni bir gelecek kurmak için anılarla dolu bir geçmiş yaratır.

AIESEC ile yarattığım bu geçmişin  hala etkisinden çıkamamışken sıcağı sıcağına sizlere anlatmak benim açımdan güzel bir deneyim olacak. Umarım sizlerin merak ettiği her şeyi yazımda sunabilirim. O halde kemerlerinizi bağlayın ve yepyeni bir deneyime hazır olun.

ROMANYA VİZESİ NASIL ALINIR?

Romanya Vizesi Nasıl Alınır?

http://evisa.mae.ro

Yukarıda bulunan siteye birazdan okuyacağınız gerekli evraklar ve belgeler kısmındaki belge ve evrakları tarayıp yüklemeniz gerekiyor. Yanlış hatırlamıyorsam vize başvurusu yaklaşık 11 adımdan oluşuyor. En sonunda vize başvurusunu yazdırmanız gerekmektedir. Eğer unutup sadece başvuru için gönderirseniz daha önceden yaptığınız 11 adımı tekrar yapıp çıktı almanız gerekiyor fakat konsolosluğa ilk başvurunuz sonucu gelen(başvuru yaptığınız mail adresine gönderilecektir) randevu tarihinde gidebilirsiniz. Randevu tarihinde sisteme yüklediğiniz tüm belgelerin eksiksiz yanınızda olması gerekmektedir.

Romanya konsolosluğu çalışanları ve Romanya’da pasaport kontrol noktalarındaki polisler AIESEC’i biliyorlar bu yüzden vize almanız kolay. Ülkeye girişiniz sorunsuz olacaktır diye tahmin ediyorum çünkü ben hiçbir sorun yaşamadım. Ayrıca vize başvurusunda ülkeye giriş sayısını ‘’multiple’’ seçmenizi öneririm böylelikle Romanya ile anlaşmalı ülkelere bu vizeyle giriş yapabilirsiniz. Yeşil pasaporta sahipseniz vize almanıza gerek yok fakat sağlık sigortasını yaptırmanızı öneririm çünkü sağlık sektörü çok gelişmiş sayılmaz fakat ilaç fiyatları Türkiye’ye nazaran daha uygun.

GEREKLİ EVRAKLAR VE BELGELER

-Vize Formu

 (Sadece bilgisayar ve sistem üzerinden doldurulmuş formlar kabul ediliyor.)

-Davetiye ve Kabul Mektubu ( Islak imzalı ve kaşeli olması gerekiyor.)

 ×2 olursa ülkeye girişte pasaport kontrol memuruna gösterebilirsiniz çünkü üzerinde kalacağınız adres ve projenin içeriği ve size soracağı soruların çoğunun cevabı zaten kâğıtta yazıyor.

-Biyometrik fotoğraf ×2

-Banka Hesap Dökümü

Son 3 aylık, en az 500 euro bakiyesi olan, kaşe, imza ve imza sirküleri ile birlikte sunulmalıdır. (500 euro türk lirası cinsinde olabilir.)

– İkametgah Belgesi ve Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği

– Öğrenci Belgesi

 (Güncel ve ingilizce olmalıdır.)

– Uçak Rezervasyonu

(Uçak biletimi gidiş dönüş olarak  yaklaşık 700 Türk lirasına almıştım.)

–Sağlık ve Seyahat Sigortası

Ak Sigorta’dan 100 günlük için yaklaşık 100tl .

-Ve son olarak da 60 euro

Ankara konsolosluğuna önceden gidip adresi ve banka hesap numarasını almanız gerekmektedir.

Başvuru sonrası randevu tarihi başvuru yaptığınız maile iletiliyor. Randevu saatleri her zaman öğleden öncesine veriliyor. Erken gidip belgelerinizi gösterip eksik veya değiştirilmesi gereken bir şey var mı sorabilirsiniz. Eğer ki bütün belgeleriniz eksiksiz ise belgeleri aldıktan sonra öğleden sonra gelmenizi söylüyorlar. Gittiğinizde vizeniz verilmiş oluyor.

Vizenizi aldıktan sonra ülkeye giriş ve çıkış sayısını kontrol etmenizi öneriyorum. Siz çoklu seçmiş olabilirsiniz fakat onlar sadece tek girişli vize vermiş olabilirler. Eğer vizeniz çoklu girişliyse buyrun hangi ülkelere nasıl geçiş yapabilirsiniz göz gezdirelim.

ROMANYA (Bükreş’2020 – Arad’2018)

Antika mobilyalar ve mücevherler satılan bir yer, Bükreş

Neden iki farklı şehir ve iki farklı şehir var hemen anlatıyorum. Benim AIESEC ile tanışmam 2018 yılının mart ayındaydı. Kayıt bırakmış ve unutmuşken Emrecan’ın aramasıyla tekrar hatırladım. Aklımda hiçbir ülke yokken kendimi 2018’in Temmuz ayında Romanya’nın Arad şehrinde buldum. Arad başkente tren ile yaklaşık yirmi saat uzaklıkta, uçak ile gelmek isterseniz Timisoara şehrine gelip trenle bir saate Arad’a ulaşabilirsiniz. Ulaşım için ülkenin her yerinde ayrı biletler kullanılmakta fakat fiyatlar hep aynıdır. Bilet almak isterseniz aylık, haftalık, günlük veya tek basımlık şekilde alabilirsiniz. Biletleri  aldıktan sonra tramvay ve otobüslerin içinde bulunan küçük makinelere kendiniz okutuyorsunuz.

Diyelim ki okutmadınız ve gideceğiniz yere hiçbir görevli tarafından kontrol edilmeden ulaştınız, biletinizi tekrar kullanabilirsiniz fakat yakalanırsanız yaklaşık 50euro civarı ödeme yapmanız istenebiliyor. Ben Bükreş’te bulunduğum süre boyunca sadece aylık metro kartlarını kullandım. 70 lei gibi bir ücreti var.( 1lei=1.48 türk lirası )Metro kartları metro dışında kullanılmıyor fakat hepsinin bir noktada bağlandığı dört metro ağı şehrin her yerine ulaşmanızı sağlıyor.

Arad şehrinde gezebileceğiniz yerler sınırlı fakat unutmayın şehrin bir tren garı var. Oreda, Braşov, Sigişoara, Cluj, Sibiu, Timişoara. Vaktiniz ve paranız olursa Timişoara’dan taksiyle dahi Sırbıstan Belgrad’a geçebilirsiniz. (Taksi yerine Bla Bla car, hostel yerine Airbnb veya Couchsurfing kullanabilirsiniz.) Peki Arad’ta neler var; iki yıl önce neredeyse her gün gittiğimiz KF adı verilen üstü açık bir kafe, Cenad Sarayı, Holy Trinity Ortodoks Katedrali, Mureş Nehri, Ioan Slavici Tiyatro binası… Arad’ı yürüyerek gezebilirsiniz çünkü saydığım ve sayamadığım yerler birbirine çok yakın.

Sibiu sokakları, Romanya

Bükreş gezmek konusunda biraz daha avantajlı ve Bükreş’te de gezebileceğiniz çok fazla yer var. Dönüşünüzü otobüsle daha ucuza getirmek isterseniz önce Bulgaristan’a geçip birkaç gün orada kalıp gezdikten sonra yaklaşık 10 saatlik bir otobüs yolculuğuyla İstanbul’a ulaşabilirsiniz. Bulgaristan haricinde günü birlik Moldova gezisinin ardından Ukrayna’ya geçebilirsiniz. (Ben başka bir ülkeye geçerken Flixbus kullanmıştım.) Peki ya Bükreş; Old Town Bükreş’in şehir merkezi kafeler, barlar, clublar hepsine kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Parlemento binası, Dimitrie Gusti Ulusal Köy müzesi, Ulusal Romanya Tarih müzesi, Therme Buchares(termal hotel), Izvor parkı, Bükreş Rus Kadetrali, Arcul de Triumf(Bağımsızlık Anıtı)…

Romanya Türk lirası cinsinden hesaplarsak birazcık pahalı sayılabilir. Su fiyatları bira fiyatlarıyla yarışamaz dahi bira gerçekten çok ucuz. 1 litre bira 4 lei fakat 1 litre su markasına göre değişmekle birlikte ortalama 3 lei. Özellikle normal su bulmak biraz sıkıntılı şişelerin üzerinde ‘’PLATA’’ yazmasına dikkat edin eğer yazmıyorsa  su yerine maden suyu almış olabilirsiniz. Market fiyatları Türkiye ile benzer. Alışveriş yaparken ‘’LIDL’’ marketleri tercih edebilirsiniz. Yüzde yüz dana eti 2 büyük dilimi sadece 7 leiye alabilirsiniz.

Romanya aslında minik bir masal diyarı, iddiasız fakat merak uyandıran efsanelerle dolu şatoları, kaleleri, belki yıllarca el değmemiş ormanları, Drakula’sı, kazıklı voyvodası ve dahası… Bunların yanı sıra bazen bütün bu parçalara uymayan büyük dümdüz binalar görmeniz mümkün çünkü bundan otuz bir yıl öncesine kadar Komünizm ile yönetiliyordu.

PROJE İÇERİĞİ

Öğrencilerimle ders arası toplu fotoğraf

Her iki projemde Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 4: Nitelikli Eğitim doğrultusunda açılmış projelerdi. Bizlerden anlatmamızı istedikleri konuları  haftalara bölüp Drive üzerinden bizimle paylaştılar. Stres yönetimi, iyi ve kötü yanlarına göre karar vermek, takım çalışması, kültürel farklılıklar gibi konuları işledik ve bazen oyunlar oynadık, videolar izledik, sohbet ettik bazen onlarla ağlayıp onlarla güldük.

İkinci projem AIESEC üyelerine(AIESECer) özel açılmış bir projeydi. Bu nedenle ilk haftamızda ulusal bir kongreye katıldık. Ülkenin kültürüne alışmanız, ayak uydurmanız için çoğu projede ilk hafta oryantasyon haftası oluyor. Biz ilk haftanın son 3 günü Romanya’nın şehirlerinden gelen AIESECer ve projeye katılan kişilerle mükemmel deneyimler yaşadık. Roll-Call dediğimiz AIESEC’e özgü dansları yapıp, sunumlar yapıp geri bildirimler aldık. Tamamen bizi hem sürece hazırladılar hemde takım olarak neler yapabileceğimizi gösterdiler. Sonrasında ilk iş günümüzden son iş günümüze kadar sürecin nasıl geçtiğini ve bittiğini dahi anlamadan veda konuşması yaparken bulduk kendimizi. Okul sürecinde, dersler bittikten sonra Old Town’da kahve içip sohbet etmek için buluşuyorduk. Geceleri vampir-köylü oynuyor günlerin nasıl geçtiğini anlamıyorduk. Projemiz Erasmus Sponsorluğunda olduğu için Old Town’da çok sevimli bir hostelde kaldık. İhtiyacımız olan her şeyi barındıran bir mutfağımız vardı ve kahvaltılarımızı akşam yemeğimizi pişirip hep beraber sohbet ederek yiyorduk. Hatta çoğu zaman kahvemizi dahi kendimiz yapıyorduk. ( Hazır, granül kahvelerden bahsetmiyorum.)

WinCo’20

”Hayat konfor alanının dışında başlar.” Çevremde çoğu insandan hayatında bir değişiklik istediğini duyuyorum. Saçını kestirmek, boyatmak, tatile çıkmak, bulunduğu yeri değiştirmek veya karakterinde eksik gördüğü şeyleri değiştirmek isteyen birçok arkadaşım var, hepsine aynı cevabı veriyorum: ”Ağaç değiliz.” Konfor alanından çıkmaya risk almaya cesaret edemeyen insanların en büyük engeli yine kendisidir. Şimdi sadece plan yapmayı hayal etmeyi bırakıp, amacın ne olursa olsun, o yolculuğa çık.

Enise Nur EREL

BİZİMLE KAL!


Sorularınızı çekinmeden sorabilirsiniz.

Instagram: enisenrl

Mail: enisenrl@gmail.com


Bir Cevap Yazın

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d blogcu bunu beğendi: