ERASMUS PROGRAMI: MACARİSTAN

Hayatımı, düşüncelerimi, arkadaş ortamımı olumlu yönde değiştiren ve herkesin mutlaka deneyimlemesi gereken Erasmus+ Öğrenci Hareketliliği programı deneyimimden bahsedeceğim bu yazımdan herkese selamlar.

ERASMUS NEDİR? NASIL YAPILIR?

Erasmus+ Öğrenci Hareketliliği Programı, yükseköğretim kurumlarının iş birliğini, öğrenci ve akademisyenlerin bir dönem (5 ay) veya iki dönem (10 ay) olarak bu iş birliği çerçevesinde farklı ülke ve üniversitelerde deneyim kazanmasını teşvik eden Avrupa Birliği projesidir.

Bebeklerim

Erasmus+ Programını yapmaya hak kazanmak için öncelikle üniversitenizde sınava girmeniz için gereken alt limit ortalamanın üstünde olmanız gerekiyor. Lisans ortalamanız 2,20, Yüksek lisans ve Doktora için en az 2,50 ortalamaya sahip olmanız gerekmektedir. Ardından Erasmus sınavından belirlenen barajı geçmeniz durumunda hak kazanmış oluyorsunuz. Baraj sınavdan sınava değişmekte, stabil değildir. Sınava güz döneminde girerseniz bahar döneminde yapmış olursunuz. Bahar döneminde girerseniz ise iki seçeneğiniz olur. Yarım dönem (güz) ya da isterseniz iki dönem (güz+bahar) seçerek programdan faydalanırsınız.

2018/2019  bahar döneminde sınava girerek iki dönem (güz ve bahar) Erasmus+ Programını kazandım. Tercihlerim arasında Macaristan ilk sıradaydı ve Macaristan’ın Eger şehrinde bulunan Eszterházy Károly Üniversitesi’nde iki dönem eğitim maceramın ilk adımını tamamlamış oldum. Ayrıca Macaristan’ı ilk sıraya almamın sebebi orta Avrupa ülkesi olmasından dolayı birçok ülkeye yakın konumda ve diğer Avrupa ülkelerinden daha ekonomik olmasıydı.

Sınavdan sonra ilk aşama belgeleri hazırlamaktı ve en çok zorlandığım süreçti. Zorlanmamın nedeni ise tecrübesiz olmamdan kaynaklıydı ve şu an dönüp baktığımda aslında gayet basit bir süreç olduğunu görüyorum.

Bu süreçte yılmayın arkadaşlar, sakın vazgeçmeyin! Sizi ayakta tutan bir daha asla unutamayacağız maceralar, deneyimler, dostluklar ve anılar yaşamanız olacak. Tek gitmekten, notlardan, İngilizceden her neyden çekiniyorsanız, çekinmeyin! Hepsine değecek, hiçbir zaman pişman olmayacaksınız ve her konusu açıldığında ya da hatırladığınızda emin olun özleyeceksiniz.

Gerekli Belgeler:

Erasmus Öğrenci Öğrenme Hareketliliği programı kapsamında hazırlamam gereken gerekli belgeler şunlardı:

  • Başvuru Dilekçesi
  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Öğrenci İşlerinden Alınmış Güncel İngilizce Transkript
  • 1 Adet Vesikalık Fotoğraf

Bu ilk dört belge üniversitemin benden istediği ön başvuru belgesiydi. Ardından bizden istenen belgeler ise şunlardı;

  • Başvuru Formu
  • Öğrenim Anlaşması
  • Ders Tanınma Belgesi
  • Erasmus+ İngilizce Dil Sertifikası: Gideceğin üniversiteye göre değişken olan belgedir. Bazı üniversiteler istemeyebilir.
  • Vize için İlgili Konsolosluklara Yazı (İngilizce): Konsolosluk tarafından talep edilmesi durumunda teslim edilir. Erasmus+ kapsamında seçildiğinizi ve aylık ne kadar burs alacağınızı gösterir.
  • Öğrenci Sözleşmesi: Erasmus+ öğrencisinin hak ve sorumluluklarını gösteren ayrıca ödeme ve banka detaylarının da yer aldığı belgedir. Ayrıca öğrenci sözleşmesini hazırlamadan önce Ziraat bankasında euro hesabını açarak hesap bilgilerini belgede gereken yerlere doldurmanız gerekiyor. Alacağınız hibe yazacağınız hesaba yatırılacaktır.
  • Sigorta: Yurt dışında geçerliliği olan Özel Sağlık Sigortası ve Seyahat Sigortası yaptırmak öğrenim hareketliliği için zorunludur.
  • Kabul Mektubu: Karşı kurum tarafından öğrenciye gönderilecek olan ve öğrencinin Erasmus+ kapsamında kabul edildiğini gösteren belgedir. Vize başvurusu için gereklidir.

MACARİSTAN VİZESİ NASIL ALINIR?

Macaristan Vizesi Nasıl Alınır?

Öncelikle bol evraklı bir sürece hazırlıklı olunuz. Schengen vizesi normal şartlarda başvurduğunuzda hüsrana uğrayabilirsiniz ama Erasmus+ programı aracılığıyla başvurduğunuzda olumsuz sonuçla karşılaşmanız neredeyse imkânsız. Öncelikle bu konu da içiniz rahat olsun. İstanbul’da bulunan konsolosluğun internet sitesinden randevumu aldım. Gitmeden evrakların tam olduğunu dikkatlice kontrol ediniz. Bir daha randevu almak hem yorucu olur hemde yoğunluktan dolayı gecikekebilir.

Gerekli Belgeler: 

  • Pasaport
  • Vize ücretini ödemedim. Başvurduğum dönemde Erasmus olduğundan dolayı ücretsizdi ve aracı bir şirkette kullanmamıştım. Şu an için ücretli.
  • 3 adet fotoğraf (6 aydan eski olmayacak)
  • Seyahat Sağlık Sigortası
  • Öğrenci belgesi (İngilizce ve Türkçe)
  • Vize talep dilekçesi
  • Kabul mektubu
  • Konaklama belgesi
  • Oturum izni belgesi

Belgeleri teslim ettikten yaklaşık 1 ay sonra konsolosluktan pasaportumla beraber vizemi almış oldum. Bundan sonraki süreçte belge işlemlerinin büyük çoğunluğu halletmiş oldum ve artık vizemin başladığı tarih üzerindeki bilet fiyatlarını inceleyerek en uygun bileti aramaya başladım.

ERASMUS ŞEHRİM EGER

Macaristan’ın ikinci en büyük şehridir ve toplam 56 bin nüfusa sahiptir. Eger şehri; kalesi, termal tesisleri, tarihi binaları, Türk minaresi ve kırmızı şarapları ile tanınır. Macaristan’ın resmi dili Macarcadır. Para birimi forinttir ve 50 forint yaklaşık 1 türk lirası değerindedir. Macarca ile Türkçe arasında birçok ortak kelime vardır. Örnek vermek gerekirse:

Szakall – Sakal, Argo – Argo, Şapka – Sapka, Anya – Anne, Kapı – Kapu gibi birçok ortak kelime var.

Ülkenin şarap başkenti olarak anılan Eger‘de, şehrin dört bir yanında üzüm bağları sıralanıyor. Orta Çağ’dan bu yana şarap üreticilerinin koruyucusu olan Aziz John onuruna dikilen ilk katedrale de ev sahipliği yapan şehirde, 96 kilometre uzunluğunda bir yeraltı şehri bulunuyor. Bu yeraltı şehri şarapların saklandığı bir mahzen olarak kullanılıyor.

Eger’de market alışverişimizi Tesco ya da Spar marketlerinden yapıyorduk. Market fiyatları genel olarak diğer Avrupa ülkelerinden daha ucuzdu.

Güneşin çocukları

Macaristan’ın başkenti olan Budapeşte şehri dışında diğer şehirlerinde İngilizce bilme oranları gerçekten düşüktür. Bu sizi hayal kırıklığına uğratmasın çünkü kalacağınız yerde farklı ülkelerden gelen birçok kişi olacak. Yabancı arkadaşlarınızla iletişim kurmaktan çekinmeyip konuşmaya başlayın. Yanlış cümle kurmaktan veya hata yapmaktan da korkmayın. Belli bir süre sonra dil seviyenizin geliştiğini fark edeceksiniz. Farklı ülkelerden gelen arkadaşlarınızdan farklı deneyimler kazanacak, farklı yemekler yiyip farklı kültürler hakkında bilgi sahibi olacaksınız. En önemlisi ise geçen zaman içinde yakın ilişkiler kurup Erasmus bittikten sonra bile aranızdaki dostluk devam edecek ve birçok ülkeden eviniz, dostunuz olacak.

KONAKLAMA

Konaklama için ise okul tarafından mail yoluyla gönderilen başvuru belgesiyle yurt için başvuruda bulundum. Genellikle herkese olumlu dönüş yapıyorlar. Başvuruda iki seçeneğiniz oluyor. İki kişilik veya üç kişilik odalardan birini seçiyorsunuz ve oda arkadaşınızın yabancı öğrenci olmasını dilerseniz bunu yazarak yabancı bir arkadaşla oda arkadaşı olabilirsiniz. Kesinlikle tavsiye ettiğim bir tercihdir, diliniz böylece daha hızlıca gelişir.

Konaklama ücreti iki kişilik odaların ücretleri benim kaldığım dönemde 30 bin forint idi ve yaklaşık 85 euro’ya, üç kişilik odalar ise hemen hemen 70-75 euro’ya tekabül ediyordu. Kaldığımız yurt karışık bir yurttu ve sadece Erasmus öğrencileri değil, Macarlarda kalıyordu. Yurtta kalan Macar öğrencilerle de yakın arkadaşlık ilişkimiz vardı. Erasmus ve Macar öğrenciler dışında Stipendium (Üniversite’de burs kazanıp okuyan yabancı öğrenciler) öğrencileri de vardı. Bu konuda kendimi çok şanslı hissediyorum.

ULAŞIM

Eger’de şehir içinde ulaşıma hiç ihtiyacım olmadı. Küçük bir şehir olduğundan dolayı her yere yaya gidebiliyordum. Ulaşım için dış ilişkilerden öğrenci belgenizi alırsanız şehirler arasında %50 indirim almış olacaksınız. Öğrenci belgenizi aldıktan sonra Budapeşte’ye gitmek istediğinizde ise otobüs terminalinde 1200 forintte (3,50 euro) bilet alıp yaklaşık 2 saat süren bir yolculuktan sonra Budapeşte’ye varmış olacaksınız.

Gellert Tepesi
(Budapeşte, Macaristan)

Budapeşte’yi İstanbul’un küçük hali olarak düşünebilirsiniz. Avrupa’nın eğlence merkezi olarak bilinir ve birçok farklı konseptte club bulabilirsiniz. Budapeşte’de şehir içi ulaşım için bilet almanız gerekiyor ve fiyatı 300 forinttir.

Tren ve otobüslerde biletinizi içerde bulunan makinede okutmanız gerekmektedir. (Normal şartlarda biletleri kontrol eden birileri bulunmasada bazen bilet kontrol memurlarıyla karşılabilirsiniz. Ceza yememek için makineye bastığınızdan emin olun.) Kesinlikle öğrenci belgeniz yanınızda olsun. Ben 10000 forint (30 euro) ceza yedim. Öğrenci bileti alıp yanımda belgem olmadığından dolayı acımadan cezayı yazdı. Biletsiz yani kaçak olarak binmeniz durumda da aynı cezayı yersiniz. Birkaç arkadaşımın başına geldi siz biletsiz binmeyin, bileti alın! 1 Euro için 30 Euro’nuzu riske atmayın. Hafta sonlarınızı Budapeşte’de geçirmenizi tavsiye ederim.

NE YENİR?

Macar mutfağının olmazsa olmazlarından paprika’dır. Neredeyse her yemekte kullanırlar. Uzun zaman adı ‘török bors’ yani Türk biberi olarak telaffuz edilmiştir. Osmanlı hakimiyeti döneminde kültürlerine geçmiştir. Meşhur olan yemekleri Gulyas (Milli çorbaları), Langos, Palacsinta (Gözleme), Pörkölt (Kavurma).

Erasmus öğrencilerinin olmazsa olmazı gezmenin tadını çıkartın. Budapeşte konum olarak Avrupa’nın ortasında olmasından ve  birçok ülkeye yakın olduğundan gezi için büyük avantaj sağlıyor. Viyana’ya 3 saatte gitmiştim ve 5 Euro idi. Diğer ülkelere uçak bilet alırken sadece Budapeşte havalimanından bakmayın. Bazen Debrecen havalimanında biletler daha ekonomik olabiliyor.

Fırsatınız ve imkanınız varsa kesinlikle gidin. İnsanın öğrendiği şeylerin, edindiği vizyonun, farklı kültürlerden edindiğiniz dostluklar dünyaya bakışınız komple değişebiliyor ve asla unutamayacağınız her zaman anlatacağınız anılarla dolu Erasmus macerasınız olacak. İlk defa hiç bilmediğiniz, görmediğiniz, dilini bilmediğiniz bir yere gitmek böyle bir maceraya kalkışmak emin olun çok güzel bir duygu.

Yazım umarım sizlere yardımcı olur. Yazımı şununla bitirmek istiyorum. Macaristan turizm bakanlığının ülkeye turist çekmek için yapılmış tanıtım filminde aynen şöyle yazıyordu:

“Roma imparatorluğu, Macaristan’da 300 yıl kaldı.

Osmanlılar 250 yıl kaldı.

Sovyetler 30 yıl kaldı.

Almanlar 15 yıl kaldı.

Sizin Macaristan’da geçirecek 1 haftanız yok mu?”


Şahin İSSİ

BİZİMLE KAL!


Sorularınızı çekinmeden iletebilirsiniz.

Instagram: sahinissi

Mail: sahinissi@outlook.com

Bir Cevap Yazın

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d blogcu bunu beğendi: