
Selammm! Üniversite son sınıfta eğitimlere katılma şansı yakaladığım ve keşke daha önce yollarımız kesişseydi dediğim, son derece profesyonel bir örgütlenme içerisinde çalışmalar yürüten Habitat Derneği’nden ve eğitim sürecini başarıyla tamamladıktan sonra nasıl eğitmen olunduğundan bahsedeceğim. Bu derneğin bir parçası olmanızı şiddetle tavsiye ederim.
HABİTAT DERNEĞİ
Habitat Derneği, belirli tarihlerde ve çeşitli alanlarda projeler açarak eğitmenler yetiştiren, bu eğitmenlerin ayrım gözetmeksizin dezavantajlı gruplara ulaşmasını, gelişimlerine katkı sağlanmasını hedefleyen bir sivil toplum kuruluşudur. Bununla birlikte benimsemiş olduğu toplumsal cinsiyet eşitliği, eğitimde fırsat eşitliği ve yenilikçilik gibi ilkeleriyle sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Ayrıntılı bilgi için bkz: https://emrecanduran.com/2020/03/13/surdurulebilir-kalkinma-amaclari/
HANGİ PROJELERİ İÇERİYOR?
Finansal Bilinç Programı alanında yer alan Paramı Yönetebiliyorum ve Geleceğini Şimdi Yönet projelerinin yanı sıra Dijital Dönüşüm Programı içerisinde yer alan Dijital Ben, Yeni Nesil Gelecek, Minik Eller Kod Yazıyor, Yarını Kodlayanlar veya Girişimcilik Programı’nda yer alan Kız Kardeşim ve İnternette Hayat Kolay gibi birçok projeye başvurabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için bkz: https://habitatdernegi.org/projeler/
NASIL BAŞVURULUR?
Her şeyden önce başvuru tarihlerini takip ederek işe başlayabilirsiniz. Sosyal medya ve internet sitesi üzerinden duyurular yapılmaktadır. Aynı şekilde başvurular da internet sitesi üzerinden form aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Formda yer alan soruları ve gerekli bilgileri doldurup gönderdikten sonra başarılı bir şekilde başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru sonucunuz mail aracılığıyla gönderilecektir.
PARAMI YÖNETEBİLİYORUM
Benim dahil olduğum proje ‘’Paramı Yönetebiliyorum’’ idi. Bu projede eğitmen eğitimi Bireyler, Girişimciler, Mavi Yaka Çalışanlar, Kadın Kooperatifleri, Emekliler ve Çiftçiler olarak gruplandırılmaktadır. Benim dahil olduğum grup genç yetişkinleri, üniversite ve lise öğrencilerini kapsayan ‘’Bireyler için Finansal Okuryazarlık’’ idi.

Bu proje; gereksiz borçlanmalardan uzak, parasını ve bütçesini yönetebilen sağlıklı bir finansal geleceğe sahip gençler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Bunun için Türkiye’nin farklı illerinde eğitimler verilerek eğitmenler yetiştirilmekte, bu eğitmenlerin belirlenmiş kitleye ulaşmasını sağlayarak eğitim yaygınlaştırılmaktadır.
Aldığınız eğitimler doğrultusunda dahil olduğunuz gruplara ulaşmanız beklenecektir. Formun içinde kaç kişiye, nasıl şekilde ulaşmayı düşünüyorsun veya grup için belirlenmiş bu sayıya ulaşabileceğinizi düşünüyor musunuz gibi sorular da yer almaktadır. Ulaşmaktan kasıt aldığınız eğitimler doğrultusunda hedef kitleye sunumlar yapmaktır.
EĞİTİM

Eğitim Samsun Anemon Otel’de gerçekleştirildi ve 4 gün sürdü. *Ulaşım ve konaklama dernek tarafından karşılanmaktadır. Eğitimler boyunca otelde olacağınız için harcama da yapmıyorsunuz. Karnınız tok, gözünüz pek eğitimlere giriyorsunuz.
Eğitim içeriği hakkında detaylı bilgi vermek isterdim fakat deneyimleyerek öğrenmeniz sizin için daha verimli olacaktır. Projenin adından da anlaşılacağı üzere konular para üzerinden şekillenmektedir. Bütçe yönetimi, yatırım, kredi kartlarının doğru kullanımı…

Eğitimlerde hiçbir bankanın reklamı yapılmamış ve yapılmamasının üzerinde titizlikle durulmuştur. Bir forum paylaşımında eğitimler sırasında reklam yapıldığından ve kredi kartı kullanımına teşvikin söz konusu olduğundan bahseden bir yorum okumuştum. Buna açıklık getirmek istedim. Kurumların sosyal sorumluluk projelerinde yer alması insanların zihinlerinde bilinirliği dolayısıyla piyasa değeri ve saygınlığı artırmaktadır. Bu durum kurumlar arası rekabeti tetiklemekte ve sonucunda sosyal dayanışmayı doğurmaktadır.
Ne kadar küçük çaplı da olsa öğrenci kulüplerinde bile bu böyledir. Ama bu durum sosyal sorumluluk projeleri sadece tanınırlığını artırmak için yapılıyor olarak algılanmamalıdır. Yardımlaşmayı, dayanışmayı seven insanların bir araya gelip somut bir şeyler ortaya koyabilmeleri için sponsora yani tanınırlığa ihtiyaç vardır. Tanınırlık ve ulaşabileceğiniz kitle ne kadar büyük olursa sponsor bulmanız o kadar kolaylaşacaktır. Sonuçta projeler hayata geçirilecek, maddi destek sağlayan kurumun bilinirliği artacak ve daha çok destek vermek isteyecektir. Durum bundan ibarettir. Kazan-kazan diyebiliriz.
İlk eğitimimi eğitmen ve aynı zamanda yakın arkadaşım olan Muhammet ile 150 lise öğrencisinin katıldığı bir konferans salonunda gerçekleştirdim. Önceki gün birlikte sunum paylaşımı ve provalar yapmıştık. Daha doğrusu o yaptı ben yaramaz öğrenci rolünü oynadım. Prova yaparken normalde sorulmayacak sorular soruyordum ki herhangi bir durumda çuvallamayalım. İkimizin durumu kavrayış yöntemleri farklı olduğu için o prova yaparak ben ise okuyarak çalıştım. Sunum günü hiçbir problem ile karşılaşmadık. Sunum yaparken çok zevk aldım. Uyuyan arkadaşları uyandırdım, tuvalete gitmek isteyenlere izin vermedim. Şaka bir yana sunum yapmanın bağımlılık yapacağını hissetmiştim. Çalışmalarımız tüm hızıyla ilerliyor, öğrenci kulüpleri görüşmeler yapılıyordu ki virüs salgını ile karşı karşıya kaldık.

Her şeye hazırlıklı olmayın diye proje içeriği, ajanda, form veya diğer projeler ile ilgili ayrıntılı bilgiler vermek istemedim. Sadece böyle bir dernek olduğunu farketmenizi veya daha önce karşılaşanlar varsa başvurmalarını teşvik etmek istedim. Dernek hakkında ve projeler hakkında fikir sahibi olmanız için yeterli bilgiye sahip olduğunuzu düşünüyorum. Kaybedecek hiçbir şeyiniz yok fakat kazanacak çok şeyiniz var. Umarım virüs salgını kısa süre sonra sonlanır ve biz de kaldığımız yerden devam ederiz.
Emrecan DURAN
BİZİMLE KAL!
Sorularınızı çekinmeden iletebilirsiniz.
Instagram: eemrecanduran
Mail: eemrecanduran@gmail.com
Bir Cevap Yazın