
Eski ve bilinen adıyla Avrupa Gönüllülük Hizmeti-AGH (European Voluntary Service) gençlerin kendilerini geliştirebilmelerine, organizasyonel, iletişim becerileri kazanabilmelerine ve yeni bir dil öğrenebilmelerine olanak sağlayan bir gönüllülük programıdır. Ulusal Ajans tarafından yürütülen bu programın yeni adı ”Avrupa Dayanışma Programı-ADP, European Solidarity Corps”.
Bu programda uçak bileti, hibe, konaklama vb. tüm harcamalar Ulusal Ajans tarafından gönderici kuruluşa verilen bütçeden karşılanmaktadır.
Para doğrudan size verilmemekte, harcamaların faturaları karşılığında hesabınıza yatırılmaktadır.
GÖNÜLLÜ PROFİLİ
-Aranan tek şart 18-30 yaş aralığında olmaktır.
Dil bilmeniz veya lise-üniversite mezunu olmanız gerekmemektedir.
Şimdi dil bilgisi kısmına değinmeden geçmek kafalarınızda soru işareti bırakacaktır. Bazı kurumlar ne kadar istekli olduğunuza bazıları ise dil bilginize göre seçim yapabilmektedir. Program olarak dil şartı aranmasa da inisiyatif kuruluşlarda olduğu ve yayımlanan projelerde gönüllü profilini kuruluşlar belirlediği için aranan özellikler projeden projeye değişkenlik göstermektedir.
Aranan özellikler projenin içeriğine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin bir ofiste çalışacak ve organizasyonun sosyal medya araçları ve gönderilerinin düzenlenmesinden sorumlu olacaksınız. Bu durumda gönüllüler bu alanda tecrübesi olanlar arasından seçilecektir. Veya küçük yaştaki çocuklarla ilgili bir projede görev almak için daha önce kreşte çalışmış olma şartı aranabilir. Sonuç olarak bu tamamen alıcı kuruluşa bağlıdır.
KAYIT NASIL YAPILIR?
Buradaki adrese tıklayıp https://europa.eu/youth/solidarity_en çıkan sayfanın sol tarafındaki kutucukta ”I’m a young person” yazmaktadır. O kutucuğun içinde REGISTER/ LOG IN yazan yere tıklayarak kayıt işlemlerini başlatabilirsiniz. İngilizceyle pek arası olmayanlar için sayfa karmaşık gelebilir diye biraz yardımcı olmak istedim. İlk adımı attıktan sonra gerisi gelecektir.

Kayıt olurken ve profilinizi düzenlerken başvuru yaptığınız kuruluşların sizi inceleyebilmesi için ”Europass” formatında özgeçmişinizi sisteme yüklemeniz gerekmektedir.
Europass CV’nin nasıl oluşturulduğuna dair yazıma buradan https://emrecanduran.com/2021/02/07/europass-cv-nasil-hazirlanir/ ulaşabilirsiniz.
Kayıt olduktan sonra ”My Profile” ardından ”Information needed for all European Solidarity Corps Projects” kısmına gelerek yükleyebilirsiniz.
BAŞVURU NASIL YAPILIR?
Arkadaşlar her şeyden önce bir ”Sending Organization” yani ”Gönderici Kuruluş” bulmanız gerekmektedir. Kayıt sırasında veya projeye başvurmak için gerekmese de olası kabul alma durumunda işinizi kolaylaştıracaktır. Bu gönderici kuruluş dernek, vakıf, belediye veya üniversite olabilir. Dikkat etmeniz gereken tek nokta akredite olmuş olmasıdır. Bunu öğrenmek veya gönderici kuruluş bulmak için https://europa.eu/youth/volunteering/organisations_en adresine gidebilirsiniz. Ardından Türkiye’yi ”Organization Country” olarak seçtikten sonra yaşadığınız şehri de girebilir ve en yakınınızdaki gönderici kuruluşlara ulaşabilirsiniz. Bu arada farklı şehirde olmasının da hiçbir dezavantajı yoktur.

Kayıt olduktan sonra sayfanın yukarı kısmında yazan ”Opportunities” tıklayarak bütün projeleri görebilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken bir nokta da sol taraftaki ”Show only opportunities I can apply for” butonunun açık olmasıdır. Kapalı olursa Türkiye’den gönüllü kabul etmeyen projeleri de gösterecektir.
Proje tanımlarında başvuru için gereken tüm detaylar yazacaktır. Bazı kurumlar mail üzerinden bazıları ise site üzerinden başvuru almaktadır. Genellikle bir Europass CV ve motivasyon mektubuyla başvuru alınır.
Bana göre aydınlatılması gereken bir konu var. Bundan bir ay önce kadar Instagram keşfetimde ESC ile ilgili bir gönderiye denk geldim. Projenin nerde olduğunu gösteren bir görsel, altında aranan şartlar ve bir de profildeki formun doldurulmasının gerekli olduğuna dair bir cümle. Instagram’da sayfa trafiğini artırmak amacıyla bu tür gönderilerin paylaşıldığını biliyordum. Haliyle teyit etmek için ESC sitesine girdim ve projelere baktım. Proje gözüküyordu. Ama alım yapılacak ülkeler arasında Türkiye yoktu. Mesaj attım ve yanlış şekilde paylaşım yaparak vakit kaybettiriyorsunuz dedim. Sonrasında beni engelledi tabii.
Sonuç olarak sosyal medyadan projeye başvurmak, oradan takip etmek tamamen vakit kaybıdır. (Eğer resmi dernek sayfaları değilse) Başvurular site üzerinden yapılmaktadır. En sağlıklısı budur. Gönderilecek bir form varsa site üzerinden açılan projenin tanıtımına form bağlantısı mutlaka bırakılacaktır. Bırakılmadıysa motivasyonunuzu ölçen 500 karakterlik kutuyu doldurmanız yeterli olacaktır. Bazen de proje tanımında verilen mail adresine form veya 500 karakterlik kutucuğu doldurmadan özgeçmiş ve motivasyon mektubu göndermeniz gerekebilir. Bu nedenle proje tanımını dikkatli okumanız gerekmektedir.
Veya sosyal medya aracılığıyla gönderici kuruluşunuzun anlaşmalı olduğu alıcı kuruluşların açtığı projeleri takip edebilirsiniz. Anlaşmalı olduğu için ESC üzerinde paylaşılmaz.
Uygulama olarak da indirebilir, telefonunuzdan açılan projeleri takip edebilirsiniz. Aynı zamanda başvurabilirsiniz.
En kısa zamanda İngilizce ve Türkçe nasıl mail atılması gerektiğine dair bir yazı paylaşacağım.
Emrecan DURAN
BİZİMLE KAL!
Sorularınızı çekinmeden iletebilirsiniz.
Instagram: eemrecanduran
Mail: eemrecanduran@gmail.com
Bir Cevap Yazın