ERASMUS STAJ PROGRAMI: ESTONYA

Merhaba arkadaşlar ;

Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümünden geçen sene mezun oldum. Öğrenimimin son senesinde Erasmus Staj Hareketliliği kapsamında Estonya’nın Tallin kentinde 3 aylık stajımı gerçekleştirdim.

Size Avrupa’nın küçük, şirin ve bir o kadar da soğuk olan Baltık ülkesi Estonya’dan bahsedeceğim. Erasmus staj hareketliliği ile yaşadığım deneyimi, zorlukları ve bu zorluklar sonunda ömrümün her zamanında hatırlayacağım harika anıları sizlerle paylaşacağım.

NASIL BAŞVURULUR ?

Erasmus staj ve öğrenim hareketliliği olarak ikiye ayrılır. Ben dördüncü sınıf olmam ve dönemin bitmiş olmasından dolayı staj hareketliliği kapsamında Erasmus’a gitmeye hak kazandım. Dönemin bitmiş olması ve mezun olmamıza rağmen hareketlilikten yararlandım. Bu üniversitemizde ilk defa olacak olan bir uygulamaydı ve her üniversitede olmayabiliyor.

Öncelikle Erasmus sınavına başvurdum. Öğrenim gördüğünüz üniversitede başvuru tarihleri açılacaktır. Üniversite sayfasından tarihleri takip edebilirsiniz. Üniversitemizde 50 puan üzeri alanlar Erasmus hareketliliğine hak kazanıyordu ve ben 88 puan aldım.

Ama sadece baraj puanını geçmek maalesef yeterli olmuyor. Her bölüme belirli sayıda kontenjan veriliyor. Bu kontenjanların belirlenmesi için not ve sınavdan alınan puanın ortalaması alınıyor, sıralama yapılıyor. Bu sıralamada kontenjanda olanlar gitmeye hak kazanıyor . Bu kontenjanların belirlenmesi her üniversitede farklı olabiliyor ve üniversite şartlarına göre daha zor veya daha kolay olabiliyor. Erasmus koordinatörlüğüne giderseniz sizlere gerekli bilgilendirmeleri yapacaklardır. 

Yeterli puan aldıktan sonra staj yapacak yer aramaya başladım. Bu konuda üniversitenin herhangi bir kısıtlaması yoktu. Programda olan ülkelerden birinde staj yeri bulunması ve bölümle alakalı olması yeterliydi. Öğrenime gidenler için durum biraz daha farklı oluyor. Üniversitenin anlaşmalı olduğu üniversiteler ile doğrudan irtibata geçiliyor. Staj hareketliliğinde ise staj yerini kendi çabalarınızla bulmanız gerekiyor. Staj yeri ararken bölüm hocalarıyla konuştum ve birkaç iş yerine özgeçmiş yolladım. Staj mailleri atarken ücret talep etmiyor olmanız kabul alma şansınızı yükseltebilir.

Bu süreçte staj yeri bulmam biraz zor oldu. Mail attığım yerler olumsuz dönüşler yapıyordu ve umudum gittikçe tükeniyordu. Ama daha sonra bir hocam vasıtasıyla Estonya’da bir dans okulundan olumlu dönüş aldım. Staj yerini bulduktan sonra sıra dans okulundan davet mektubu almaya geliyordu. Davet mektubunu aldıktan sonra Erasmus koordinatörlüğü ile gereken belgeleri imzaladım. Hibe aylık 400 Euro olarak belirlenmişti ve en az 60 gün gittiğimiz yerde kalmamız gerekiyordu. 60 günü tamamlamadan dönerseniz hibeyi geri istiyorlar. 60 günden fazla kalınan her gün için 13 Euro gibi bir ücret veriliyor ve bu hibeyi en fazla 3 ay alabiliyorsunuz. 3 aydan fazla kalmak isterseniz kendi cebinizden harcama yapmanız gerekiyor. Bu hibenin %80 i gitmeden, kalan %20 si ise döndükten sonra veriliyor. Hibenin yatacağı bir Euro hesabınızın olması ise şart.

Vize işlemleriyle uğraşmamak için gri pasaport almaya karar verdim. Diğer pasaportlarla da işinizi görebilirsiniz.

GRİ PASAPORT NEDİR? NASIL ALINIR?

Gri Pasaport Nasıl Alınır?

Gri yada hizmet pasaportu olarak isimlendirilen pasaport devlet görevlilerine ya da devlet kurumlarının görevlendirmesiyle yurt dışına gidecekler için verilen ve birçok ülkeye vizesiz girişi sağlayan bir pasaport türüdür. Sadece görevlendirme süresince kullanılabilir.

Hizmet pasaportu alabilmek için ülkeye gidiş tarihinizden 15 gün önce başvuru yapmanız gerekiyor. Daha önce gitmeyin başvurunuzu kabul etmeyeceklerdir. Zaten 3 ila 5 gün içerisinde pasaportunuzu başvuru sırasında verdiğiniz adrese göndereceklerdir. Bu pasaport için ;

  • Hizmet pasaportu talep formu (diğer arkadaşlarımdan istememişlerdi ama benden istemişlerdi)
  • Nüfus cüzdanı aslı
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Pasaport defter bedeli dekontu
  • Öğrenciler için öğrenim belgesi istenir

Pasaportu da hallettikten sonra gittiğiniz süre boyunca geçerli olacak bir sağlık sigortası yaptırmanız gerekiyor. Farklı sigorta şirketlerinden farklı fiyatlar alabilirsiniz.

KONAKLAMA

Estonya’da yaşayan hocamın Azerbaycanlı bir tanıdığı kalacak yeri ayarlayacaktı. Ama ona son anda haber verdiğimiz için kalacak yer konusunda sıkıntı yaşadım. Estonya’da kalacak yerler biraz pahalı ve hosteller Trivago gibi internet siteleriyle çalıştığı için uzun süre kalacak olanlara sıcak bakmıyorlar. Ama önceden başvuru yaparsanız ve öğrenime gittiyseniz uygun fiyata öğrenci yurtlarında kalabilirsiniz. Biz Estonya’ya ilk gittiğimizde kalacak yer bulamamıştım ve günlüğü  20 Euro olan pahalı bir hostelde iki gün kaldım. Daha sonra ucuz ve kalabileceğim yerler araştırmaya başladım. Dediğim gibi uzun süreli olduğu için çoğu yer kabul etmek istemedi. Facebook’tan bir siteye yazmıştık ve oradan başka üniversiteden öğrenime gelmiş arkadaşlar dönüş sağladı. Old town’da aylık 500 euro’ya uygun bir hostel bulduk.

STAJ ŞEHRİM TALLİN

Harika doğası, gece kulüpleri ve soğuğu sevenler için soğuğuyla Avrupa’nın eğlence merkezlerindendir. Old town’daki tarihi dokusu ve karla kaplanan sokaklarıyla size peri masalı yaşatabilir. Ülkenin %80 i ağaçlarla kaplıdır ve -30 dereceye varan soğuğuyla meşhurdur. Ülkenin tamamı koruma altında olduğu için ağaç kesmek hatta bir çivi çakmak için bile izin almanız gerekebilir.

Baltık ülkesi olan Estonya’nın resmi dili Estonca’dır. Para birimi Euro’dur. Estonlar ülkenin %70’ini oluşturmakta ve kalan %30’da farklı azınlıklardan oluşmaktadır. Bu azınlıklar arasında en yoğun nüfusu Ruslar oluşturmuştur. Estonca’dan sonra en çok kullanılan dil haliyle Rusça’dır. Bunun dışında İngilizce de halkın büyük çoğunluğu tarafından konuşulmaktadır.

Ülkede domuz eti fazlaca tüketildiği ve damak zevkleri bize hitap etmediği için yemek konusu biraz sıkıntı olabilir. Türk restoranları ile bu sorunu çözebilirsiniz. Old Town meydanında Square Kebab’tan Hasan Abi sizi sevgiyle karşılayacaktır. Birçok suşi restoranı, İtalyan ve Arjantin mutfaklarının da olduğu restoranlar da bulabilirsiniz. Kendiniz hazırlamak isterseniz Türk ürünleri satan Nur market var ordan her ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Sahibi Samir abi bizi havaalanında karşılayan ve kaldığımız süre boyunca bize yardım eden kişi emin olun sizin içinde elinden gelen her şeyi yapacaktır. Gece acıktığınızda da 24 saat açık olan bir Mc Donalds var. Oradan 1 euro’ya minik hamburgercikler yiyebilir ve kapı önünde gelen insanlarla çok rahat sohbet edebilirsiniz.

Staj arkadaşlarım

Sizlerin de çalışarak, emek vererek ve pes etmeyerek güzel tecrübeler elde edeceğinize inanıyorum.

Kaan TÜRKSOY

BİZİMLE KAL!

One thought on “ERASMUS STAJ PROGRAMI: ESTONYA

Add yours

  1. Emekli olduğumda ilk yurtdışı gezimiz 26 günlük otobüsle büyük Avrupa turu idi (2005) te dönüş yolunda gezdiğimiz ve çok beğendiğimiz bir şehirdi Talin👍 Kafelerinde Tarkan’ın şıkıdım şarkısı çalıyordu. Tatlı kavrulmuş fıstıkları çok güzeldi. Ve insanları tip olarak gerçekten güzeldi.😊

Bir Cevap Yazın

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d