
Merhabalar Ben Büşra, Peyzaj Mimarlığı 4.sınıf öğrencisiyim. 2. sınıf bahar dönemi Erasmus Öğrenim Hareketliliğini Estonya’nın Tartu şehrinde bulunan ‘’Estonian University of Life Science’’ üniversitesi ile gerçekleştirdim.
Estonya’da yaşadıklarımı, gitmeden önceki süreci sizler için kaleme aldım. Benim için sıra dışı ve heyecan verici olmakla kalmayıp kendimi geliştirmemi sağlayan bu deneyimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
NASIL BAŞVURULUR?
Erasmus Değişim Programı için başvurmak üniversiteye ve döneme göre değişmektedir. Örneğin ben girdiğimde, öğrenim hareketliliği ve staj hareketliliği için iki ayrı dil sınav vardı. Ancak şu anda üniversitemde iki program için sadece bir dil sınavı var. Bu konuda daha net bilgi almak için üniversitenizin değişim programları koordinatörlüğünü sosyal medya araçları üzerinden takip edebilirsiniz. Ben 2018 Güz döneminde girdiğim Erasmus öğrenim hareketliliği dil sınavında aldığım puan ve ortalama ile birlikte bir sonraki dönem gitmek için hak kazanmıştım ve bu güzel haberi aldıktan sonra hazırlıklara başladım.
Kazandıktan sonra beni bekleyen uzun bir süreç vardı. Erasmus Ofisi, öğrenim hareketliliğini kazanan diğer öğrencilerle birlikte bir toplantı düzenledi. Bu toplantıda izlenmesi gereken yollar ve hazırlanması gereken belgeler hakkında bilgiler verildi. Bu belgeleri hazırlamak için yeterince vaktiniz olacağı için rahatlıkla işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
ESTONYA VİZESİ NASIL ALINIR?

Vize için etrafımdakilerin geçtiği aşamaları gözlemledikten sonra kendime bir yol haritası çizdim. Estonya’ya daha önce öğrenim hareketliliği ile gitmiş olan arkadaşım herhangi bir şirketle anlaşmadan kendisinin süreci yürüttüğünü söyleyince ben de bu yolu izledim. Estonya bir Schengen ülkesidir.
Görüşme yapma zamanı geldiğinde Ankara’ya konsolosluğa giderek belgelerimi teslim ettim. Bu konuda oldukça rahattı. Herhangi bir problemle karşılaşmadım. Estonya Konsolosluğu küçük bir konsolosluk olmasından dolayı içeride belgelerinizi düzenlemek için yeterli imkanınız olmayabilir. Benim tavsiyem gitmeden gerekli olacak bütün belgeleri güzelce bir yerde toplamanız ve onları teslim etmenizdir. Pasaportumu ve belgelerimi teslim ettikten sonra birkaç hafta içerisinde vizeli pasaportum elime ulaştı.
Oldukça keyifli ve rahat bir seyahatin ardından Estonya’ya vardım. Pasaport kontrolü sırasında vizemi göstermeyi beklerken benden kabul belgemi de görmeyi istediler. Telefonumda bir yandan internete bağlanmaya çalışırken bir yandan da belgeyi bulmaya çalışıyordum. Sırada bekleyen herkes gitmiş, bir tek ben kalmıştım. Bulmam oldukça uzun sürdü. Küçük bir panik anından sonra belgeyi buldum ve ülkeye giriş yaptım.
Ankara’da bulunan Estonya Konsolosluğu sitesi üzerinden gerekli belgeleri öğrenebilir ve randevu alabilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi için bkz: https://ankara.mfa.ee/tr/
KONAKLAMA

Ocağın sonu şubatın başı gibi gittiğim için dışarı çıktığımda keskin bir soğuk karşıladı beni. Otobüse binip Tartu’ya doğru yola çıktım. Bana oldukça soğuk davranan otobüs şoförünün hiç yardımcı olmaması ile birlikte ineceğim yeri kendim bulduktan sonra karlar içerisinde zar zor yurda ulaştım. Çok tatlı ve nazik olan yurt görevlileri bana yardımcı oldular ve sonunda hem yorgun hem de sevinçle yurduma ulaşmıştım.
Kampüsün içerisinde Torn Dormitory isimli bir yurt var ve genelde Erasmus öğrencileri burada konaklıyor. Oradaki yurt mantığına bayılmıştım. Bizdeki gibi tek bir odada bir sürü insan yaşayıp ortak bir yemekhaneden yemiyor. Aslında iki odalı apart gibi de düşünebilirsiniz. Odanızı isterseniz tek başınıza isterseniz bir kişi ile paylaşıyorsunuz. Tabii eğer tek kalmak isterseniz fiyat ona göre ikiye katlanıyor. Konaklama için ücret yanlış hatırlamıyorsam 70€ idi. Ama buna elektrik, su, ısınma vs. dahil değil. Hepsi dahil olduğunda ortalama 100€ gibi bir fiyat çıkıyor.

Derslikler kaldığım yerden beş dakika uzaklıktaydı. Ulaşım oldukça kolaydı. Ancak şehir merkezine inmek istiyorsanız ortalama 20-30 dakika yürümeniz gerekmektedir. Ayrıca kampüsten şehir merkezine inen otobüsler de var. Ulaşım için aktif şekilde kullanılan Uber benzeri Estonya menşeili Bolt isimli uygulamayı kullanabilirsiniz.
ERASMUS ŞEHRİM TARTU

Tartu, Estonya’nın en büyük ikinci şehridir. Şehirde Tartu’yu öğrenci şehri yapan iki üniversite bulunmaktadır. Şehrin tam ortasından çok güzel bir nehir geçmektedir. Ülkenin resmi dili Estonca’dır. Bunu yanı sıra ülkedeki birçok insan Rusça bilmektedir. İngilizce konuşma oranı ise yeterince yüksektir.
Estonya Euro kullanmasına rağmen diğer Avrupa ülkelerine kıyasla fiyatlar düşüktür. Asgari ücret ülkede 500€ olduğu için fiyatlarda orantılı olarak daha uygundur.
Alışveriş yapmak için ”Rimi” adlı marketi kullanabilirsiniz, hem uygun hem de birçok ürün bulunuyor. Yurdun yakınlarında da var.

İlk gittiğiniz hafta oryantasyon haftası olacaktır. Buna katılım zorunlu değil ama ben hem diğer öğrencilerle kaynaşabilmek hem de şehri daha iyi tanıyabilmek için gitmenizi tavsiye ederim. Burada ve gelecekte Erasmus için Avrupa’nın diğer ülkelerinden gelen öğrencilerle tanışma fırsatı yakalayarak güzel vakitler geçirebilirsiniz.
Gitmeden önce AIESEC’e üyeydim. Bu nedenle gittiğimde de bir organizasyona katılmaya karar verdim. Şimdi iyi ki de yapmışım diyorum. Gittikten sonra AIESEC Tartu sayfasına ulaştım ve başvurumu gönderdim. Daha sonra yaptığımız görüşmenin ardından kayıt oldum. Burada çok kaliteli vakit geçirdim. Hem yeni şeyler öğrenip hem de inanılmaz eğlendim. Eston arkadaşlarımın çoğunu bu organizasyon sayesinde tanıdım.
Ayrıntılı bilgi için bkz: Nedir Bu AIESEC? emrecanduran.com/2019/12/29/nedir-bu-aiesec/
🙂 Karakalem dersi
Derslere gelelim. Gitmeden önce bana çok kolay olacağı ve diğerleri gibi ortalamamı yükseltebileceğim söyleniyordu. Maalesef gittiğim üniversitede hiç de öyle olmadığını gördüm.
Özellikle proje derslerinde uyguladıkları metotlar bizden oldukça farklıydı. Türkiye’de tasarım odaklı gidip estetik alanlar çıkarmaya odaklanmışken Estonya’da aylarca analiz yaptık. Daha önce görmediğim ya da üzerinde çok uzun süre durmadığımız analizleri yapmak bir süre sonra zorlayıcı olmaya başlayabiliyor ancak daha da önemli bir şey var. 7 kişilik bir proje grubuyduk ve diğer öğrenciler Almanya, Danimarka, Finlandiya gibi ülkelerden geliyorlardı ve birçoğu yüksek lisansını yapan, daha önce mimarlık odaklı şirketlerde çalışmış kişilerdi. Ben ise daha lisansımda 2.sınıfa gidiyordum. Onlara yetişmek için çok çalışmam gerekiyordu.
Böyle bir deneyim yaşamam benim için o zaman zorlayıcı olsa da gerçekten kaliteli bir eğitim gördüm. Aynı zamanda bu size daha gerçekçi beklentiler sunacaktır. İleride Avrupa’da ya da başka bir yerde çalışmak için ne kadar azimli olmanız gerektiğini anlıyorsunuz. Biz sürekli onların ne kadar eğlendiklerinden bahsederken geri kalan zamanlarında ne kadar çalıştıklarından da konuşmalıyız. Örneğin Eston arkadaşlarımın çoğu hem okuyor hem çalışıyordu.

Erasmus benim için zorluklarıyla da yaşadığım güzel deneyimleriyle de unutulmaz oldu. Bu yolculukta sizlere deneyimlerle ve yeniliklerle dolu bir yol eşlik edecektir. Her şey gönlünüzce olsun!
Sevgilerle,
Büşra COŞKUN
BİZİMLE KAL!
Sorularınızı çekinmeden iletebilirsiniz.
Instagram: busracoskunxx
Mail: busracoskunxx@gmail.com
Bir Cevap Yazın