EUROPASS CV NASIL HAZIRLANIR?

Europass Nedir?

https://europa.eu/europass/en

Europass, standart bir özgeçmiş formatı için oluşturulmuştur. Avrupa Birliği programlarına başvuranların ve Avrupa’da iş arayanların yolu bir şekilde buradan geçer. İlki çok kullanışlı ve etkiliydi. Yeterliliklerin ve tecrübelerin kolayca göze geldiği bir formattı. Format 2004 yılında oluşturuldu ve 2020’nin sonlarında değişti.

Bana göre eski format çok daha iyiydi. Yeni formatta basitçe neden olarak yazıların sayfada iyi bir şekilde ortalanmaması, fontların boyutları, renk seçimleri ve kelimeler arası boşlukların fazla olması gösterilebilir. Olumsuz özellikleri artırılabilir. Tek olumlu yanı ise özgeçmişe sosyal medya hesaplarını link olarak bırakıyor olabilmektir.

AGH/ESC programı için Europass formatı zorunludur. Bahsi geçen program için gerekli olan Europass formatı üzerinden özgeçmiş hazırlamayı gösteriyorum. Daha profesyonel bir özgeçmiş için kriterler değişecektir.

Europass Formatında Özgeçmiş Nasıl Oluşturulur?

Baştan anlaşalım. Hedef program AGH/ESC olduğu için özgeçmiş İngilizce olmalıdır. Eğer kendinize güvenmiyorsanız arkadaşlarınızdan yardım alabilirsiniz. Tamamen normal bir durum. Motivasyon Mektubu Nasıl Yazılır? yazısında yardım konusunun üzerinden tekrar geçeceğim.

https://europa.eu/europass/en  bu sayfanın tüm özelliklerinden yararlanmak için European Solidarity Corps sayfasına kayıt olmanız gerekiyor. AGH/ESC Nedir? yazımda da bahsettiğim üzere projeye başvurmak için de buraya kayıt olmak zorunludur. Önceden ayrı ayrı giriliyordu. Yeni formatta sayfalar birleştirildi. Tek hesaptan ikisine de girebiliyorsunuz.  

Genel bilgilendirme yaptıktan sonra artık özgeçmiş hazırlamaya başlayabiliriz.

Kişisel Bilgiler (Personal Informatıon): Bu bölümde yer alan bilgilerin tamamı doğru olmalıdır. Fotoğraf yüklemek tercihinize kalmıştır. Fakat ben önden fikir sahibi olmaları için hafif şekilde gülümsediğim bir fotoğrafımı koymuştum. Fotoğrafta yüzünüz ön planda ve net olmalıdır.

Adres kısmı Türkçe doldurulmalıdır.

Mail adresiniz sürekli kontrol ettiğiniz bir adres olmalıdır. Bir de mailinizde adınız ve soyadınız dışında garip kelime ve sayı kombinasyonları kullanmayın. Adınız ve soyadınız alınmışsa da bir  şekilde arasına nokta koyarak veya başına bir harf daha ekleyerek halletmeye çalışın. ‘’eemrecanduran@gmail.com’’ gibi.

Hakkında ve motto kısmına etkili olabileceğini düşündüğünüz cümleler yazabilirsiniz. Sosyal medya hesaplarınızı eklemek bana göre gereklidir. Ben birinin özgeçmişini inceleyecek olsam ve link bırakılmış olsa önden fikir sahibi olmak için sayfanıza girerdim. Katıldığı proje veya etkinlik fotoğraflarını da gördükten sonra haneye + olarak eklerdim.

İş Deneyimi (Work Experıence): İş deneyimi kısmında en son yaptığınız işi en başa yazmalısınız. Diğerleri de kronolojik olarak birbirini takip etmelidir. Net bir şekilde ay, gün, yıl ve şehir olarak yazmaya gayret gösterin. Bu herhangi bir iş olabilir. Eğer işiniz devam ediyorsa ‘’Ongoing’’ seçeneğini aktifleştirin. Gönüllü olarak yaptığınız işler de bu kısımda yer almalıdır. İş veya gönüllü çalışmalarını birkaç cümleyle tanımlamalısınız. Örneğin kreşte öğretmenlik yaptınız. Tanımlardan biri olarak ‘’Çocukların motor gelişimi ve öz bakım becerilerinin gelişimine katkıda bulunmak’’ yazılabilir. Tabii İngilizce olarak yazılmalıdır. İdeal şekliyle 3 tanım yazılabilir. O işle çok vakit geçirmişseniz ve hakimseniz 4 tanım da yazılabilir. Önemli olan tanımların içinin dolu olmasıdır.

Eğitim (Educatıon): Eğitim kısmına önce okuduğunuz veya mezun olduğunuz üniversiteyi yazın. ‘’Title of qualification awarded’’ kısmına mezun olduktan sonra sahip olduğunuz unvanı yazabilirsiniz. Eğer henüz unvan sahibi olmadıysanız bölümün adını yazmanız yeterlidir. Erasmus programları, sertifika programları, uluslararası gençlik projeleri vs . bu alanda verilmelidir. Daha fazla detay için ‘’More Details’’ kısmına tıklayarak mezuniyet notunu ve tez konunuzu da girebilirsiniz. Proje ilgiliyse yazılmalıdır. Yine aynı şekilde tanımlamalar yapmalısınız. Tanımlarınızın proje ile eşleştiğini gösterebilirseniz hanenize + yazılır.

Dil Becerileri (Language Skılls): Anadili ekledikten sonra İngilizceyi de eklemeyi unutmayın. Seviyenize uygun derecelendirme yapın. Tabii başka dil biliyorsanız da yazabilirsiniz. Seviyenizi tespit etmeye yardımcı olmak için buraya Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı(CEFR) öz değerlendirme tablosunu bırakıyorum. Europass için bu değerlendirmeler geçerlidir.

https://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=090000168045bb69

Yetenekler (Skılls): Bu kısım projeye uygun olup olmadığınızı gösteren ve sizi tanımlayan önemli bir kısımdır. Bu bölümün doldurulması bana göre zorunludur. Bu kısımda en dikkat edilmesi gereken nokta bu yeteneklerin nasıl kazanıldığına dair yapılan açıklamalardır.

Yetenek seçeneklerini gösteren görsel

Organizasyonel Yetenekler (Organızatıonal Skılls): Örneğin bu bölümü seçtin. Daha sonra sana verilen alana organizasyonla ilgili sahip olduğunu düşündüğün bir özelliği giriyorsun. Bunlardan bazıları ‘’leadership skills’’ veya ‘’good team-leading skills’’ olabilir, bu tamamen size kalmış. Devamında bu özelliği nasıl kazandığınızı birkaç özgün cümleyle açıklamalısınız.

İletişim Yetenekleri (Communıcatıon Skılls): Buraya da yine aynı şekilde bir özellik girelim.

team work: a campaign was launched with volunteers from different countries to reduce the use of plastic.

Bu örnekler olayın kavranması açısından yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra dijital yetenekleri proje tanımına göre uyarlayabilirsiniz. Amacınız karşı tarafa en uygun adayın siz olduğunu göstermek olmalıdır.

Bu bölümde son olarak ‘’ehliyet’’ konusuna değinmek istiyorum. Benim henüz ehliyet alma fırsatım olmadı. Olanlar özgeçmişe eklemeyi unutmasın. Bazen projelerde gönüllülere işler için araba veriliyor. Bu yetkinlik tek başına projeye seçilmenizi bile sağlayabilir. Tabii sizden daha deneyimli ve ehliyeti olan bir aday yoksa.

Hazırlamış olduğunuz özgeçmişleri bana mail aracılığıyla gönderebilirsiniz. İnceledikten sonra hatalarınızı ve eksikliklerinizi gidermek adına yardımcı olabilirim. Bol şans!

Emrecan DURAN

BİZİMLE KAL!


Sorularınızı çekinmeden iletebilirsiniz.

Instagram: eemrecanduran

Mail: eemrecanduran@gmail.com


5 thoughts on “EUROPASS CV NASIL HAZIRLANIR?

Add yours

  1. Europass cv mi hazırlarken çok yardımı oldu, paylaşım için teşekkürler

  2. Özgeçmişimi mail yoluyla paylaştığımda bana çok yardımcı oldu. Herkes için faydalı olacağını düşünüyorum. Tekrardan teşekkür ediyorum.

Bir Cevap Yazın

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

EMRECAN DURAN sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et