ROMANYA DENEYİMİ: AIESEC PITESTI

Kazıklı Voyvoda Kalesi

Merhabalar;

Ben Aysu 🙂 Endüstri Mühendisliği bölümü son sınıf öğrencisiyim. Yeni şeyler keşfetmek insan doğasının temelidir. Rutin hayatımızda bunun çok da bir önemi yokmuş gibi gelebilir ama bana göre mutluluk küçük veya büyük yaptığımız keşiflerde saklıdır. 2019 yazında böyle bir keşif fırsatım oldu.

NASIL KARAR VERDİM?

Bu yolculuk fikri hep aklımdaydı. Yurt dışına ekonomik olarak nasıl daha uygun bir şekilde çıkarım diye planlarken AIESEC ile tanıştım ve gönüllü olarak yaklaşık bir buçuk yıl çalıştım. Tabii projeye başvurmak için gönüllü olarak çalışmanız gerekmiyor. Ardından üniversite 3. Sınıfın Haziran ayında Romanya Piteşti’de bulunan eğitim projesine başvuruda bulundum. Mülakat sürecini geçtikten ve kabul aldıktan sonra yeşil pasaportum olduğu için sadece sağlık sigortasını yaptırıp uçak biletini aldım. Proje başlangıç tarihi 15 Temmuz’du ve kendime en güzel doğum günü hediyesini vermiş oldum.

PROJE SÜRECİ

Oda arkadaşlarım

Projem Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları 4: Nitelikli Eğitim doğrultusunda açılmış bir projeydi. Doğum günlerini düşünerek geçiren biriyim. Bu özelliğimi önceden hiç sevmesem de kendimizi sorgulamaya ihtiyacımızın olduğu şu dönemde sevdiğim bir huyum oldu. Projenin ilk günü 6 hafta boyunca konaklayacağım yurda yerleştim ve çok tatlı oda arkadaşlarıma kavuştum. Odamız 2 Türk ve 2 Çinli olarak 4 kişilikti.

İlk hafta oryantasyon haftasıydı ve projede yer alan gönüllüler ile tanıştım. Sonraki 4 hafta boyunca her hafta farklı okullar olmak üzere 6-14 yaş arası öğrenci gruplarına haftalık verilen ders programına göre hazırlamış olduğumuz sunumları gerçekleştirdik. Haftada 4 gün 5’er saatlik programımız vardı. Yapmış olduğum sunumlar İngilizce seviyemin ilerlemesine çok büyük katkı sağladı.

AIESEC ile yurt dışına nasıl gidilir? emrecanduran.com/2019/12/29/nedir-bu-aiesec/

ROMANYA’DA YAŞAM

Proje grubum

Para birimi leyi olduğu için diğer Avrupa ülkelerine nazaran fiyatları oldukça uygundu. Şehirler arası ulaşımda tren çok daha kullanışlıdır. Şehir içi ulaşım içinde eğer büyükşehir ise Uber kullanılmasını tavsiye ederim. Metro ya da taksiye göre daha ucuza gelecektir. (Biz genelde 4-5 kişilik ekip olarak seyahat ettik. Bu nedenle kişi başına düşen para miktarı azdı.) Küçük şehirde ise Uber seçeneği bulunmamaktadır. Otobüs hatları yeterlidir. Şunu da söylemeliyim yurt dışında olduğum her gün bolca yürüdüm, bilmediğin şehirde kaybolmak kadar özgür hissettiğim çok az şey var.

40 gün kadar yaşadığım yurt dışı tecrübesinde Romanya’da Piteşti, Bükreş, Timişoara şehirlerini gezdim. Cluj’ı ve Sibiu’yu merak etmeme rağmen maalesef gidemedim. Dönüş uçak biletim normalde Bükreş üzerindendi ancak rota değişikliği ile Macaristan Budapeşte üzerinden Türkiye’ye döndüm.

Çok güzel insanlarla tanıştım ve çok güzel yerler gördüm. Tek başıma çıktığım ilk yurt dışı deneyimimdi. Benim için çok güzel arkadaşlıkların temelini attığım bir deneyim oldu. Benimle bu yolda birlikte yürüyen arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Umarım her şey gönüllerince olur.

Mustafa Kemal Atatürk Anıtı. Bükreş, Romanya.

Son olarak bu fotoğrafa değinmek istiyorum. Bükreş’in merkezinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bu anıtı bulunuyor. Başka bir ülkede böyle bir anıta rastlamak muazzam bir histi. Orada birçok Türk ile karşılaştım. Bükreş’e giderseniz ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Aysu CEVHER

BİZİMLE KAL!


Sorularınızı çekinmeden iletebilirsiniz.

Instagram: aysucevher

Mail: aysucevher26@gmail.com


1 thoughts on “ROMANYA DENEYİMİ: AIESEC PITESTI

Add yours

  1. Bükreş’e gittim aklımda kalan muazzam Çavuşesko’nun sarayı , aşırı sıcaktan gezemedik ki, Atatürk’ün anıtını görelim.🤷‍♀️Ama tabii yıl 2005

Bir Cevap Yazın

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

EMRECAN DURAN sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et