MOTİVASYON MEKTUBU NASIL YAZILIR?

European Solidarity Corps görseli

Kısa bir aradan sonra işimin başına geçmiş bulunmaktayım. Hemen konumuza gelelim.

Motivasyon Mektubu Nedir?

AGH/ESC başvurusu yaparken özgeçmişinizin yanı sıra seçilmeniz için en önemli araç olan Motivasyon Mektubu da gereklidir. Projeye uygunluğunuz ve istekliliğiniz bu mektup ile ölçülmektedir. Bu aşamada yapmanız gereken elinizden gelen en iyi mektupları hazırlamaktır. Ne kadar iyi ve özenli hazırlarsanız seçilme şansınız o kadar artar.

Ayrıntılı bilgi için: EUROPASS CV NASIL HAZIRLANIR? EUROPASS CV İÇİN 10 PÜF NOKTA

İnternette niyet mektubu yazımıyla ilgili birçok bilgiye ve örneğe ulaşabilirsiniz. Tecrübelerimden yola çıkaracak önemli ve mektubunuzu bir adım öne çıkaracak noktalara değinmeye çalıştım.

Her şeyden önce biraz empati yapalım. Kendinizi alıcı kuruluşun yani sizi kabul edecek kuruluşun yerine koyun. Proje için 850-900 başvuru maili alıyorsunuz. Bu mektupları incelerken hangilerini kısa bir göz gezdirdikten sonra elersiniz? Ben kopyala yapıştır olanları elerdim. Yani fazla başvuru yapmanın kabul alma olasılığını artıracağını düşünerek bir tane motivasyon mektubunu aynı şekilde farklı kurumlara gönderen arkadaşlarımızı.. Fazla başvuru yapmak tabii ki şansınızı artırır fakat bunu doğru yoldan yapmanız gerekmektedir.

Hadi ben kopyala yapıştır yaptım. Nerden anlayacaklar? Proje tanımında aranan özellikler, çalışma alanı ve diğer kriterlerle karşılaştırıldığında bariz ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden proje iyice kavranmalı, karşı tarafın dikkatini çekecek kelimeler kullanmalı ve ona uygun bir mektup hazırlanmalıdır. Bu kelimeler proje tanımında aranan özelliklerden veya yeteneklerden olabilir. Böylece karşı taraf hem projeye özel bir mektup hazırladığınızı hem de projeye uygun olabileceğinizi düşünecektir.


Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kısa ve öz olun. Motivasyon mektubu maksimum 2 sayfa olmalıdır. Belki yazacak çok güzel şeyleriniz var ama sizinle birlikte yüzlerce kişinin başvurduğunu düşünerek yazmalısınız. Sayfa düzenine özen göstermelisiniz. Paragraflar ve kelimeler arası mesafeler eşit olmalıdır.

Abartıya kaçmayın. Özgeçmişinizde olduğu gibi motivasyon mektubunuzu da aynı dürüstlükte hazırlamanızı öneririm. Yanlış veya sizi yansıtmayan bilgiler ileride sorun yaratabilir. Tabii görüşmede bir sorun yaşamazsanız.

Dürüst olun. Program için dil şartı aranmadığını Avrupa Gönüllülük Hizmeti Nedir? yazısından biliyoruz. Oldu ya siz de motivasyon mektubunu yazarken arkadaşınızdan yardım aldınız. Buraya kadar her şey yolunda. Bunu mektupta belirtirseniz süper olur. Hem Skype görüşmesine içiniz rahat gireceksiniz hem de karşı tarafa iyi bir izlenim vermiş olacaksınız. Gerekirse görüşmeye dil bilen arkadaşınızla katılmanın mümkün olup olmadığını sorun.

İçeriği Nasıl Olmalıdır?

Kendinizden bahsedin. Mektupta kendinizden, eğitiminizden, ailenizden, ilgi alanlarınızdan, hobilerinizden, sevdiğiniz filmler veya kitaplardan bahsedin. Sizi daha yakından tanımaları için fırsat yaratın. Belki aradıkları şey sizdedir. Konuları paragraflara bölerek bütünlük sağlayın. Örneğin selamlamadan sonra ilk paragrafta yaşınızdan, nerede doğduğunuzdan ve eğitiminizden bahsettikten sonra takip eden paragrafta ailenizden ve boş zamanlarda neler yaptığınızdan hobilerinizden bahsedin. Bu kısımları kısa yazmaya özen gösterin.

Fotoğraf kullanın. Önemli bir nokta. Bu program için hazırlanan motivasyon mektubu iş başvurusu için olana göre daha samimi ve renkli olmalıdır. Bu nedenle fotoğraf kullanmanızı tavsiye ederim. Tabii vesikalık değil. Bu fotoğraf insanlarla iç içe olduğunuz bir fotoğraf veya projeniz çevre ile ilgiliyse yeşillikle arasında çekilmiş bir fotoğraf olabilir. Proje odağına uygun olması yeterlidir. Eğer elinizde uygun fotoğraf yoksa sosyal faaliyetlere dahil olduğunuz fotoğraflar kullanın.

Bu proje çünkü.. AGH bir dil öğrenme süreci veya aracı değildir. En azından cevabın odak noktası dil öğrenmek olmamalıdır. Proje tanımında … dili öğrenmeye istekli gibi bir açıklama varsa bunu belirtebilirsiniz. Bu projede yer almanın gelecekte de katkı sağlayacağından, sonrasında projeye neler katabileceğinizden ve projeyle ilgili geçmiş tecrübelerinizden bahsedin. Bunu belirtirken aranan gönüllü kriterleri ile tecrübelerinizi ortak bir noktada birleştirin. Proje içerisinde uygulamayı düşündüğünüz etkinliklerden veya fikirlerinizden de bahsetmeyi unutmayın.

Gönüllülük benim için.. Gönüllülük benim için ne ifade ediyor? sorusuna mektubun sonunda cevap verdiğiniz kısa bir yazı yazmanızı tavsiye ederim. Gönüllü olmanın katkılarından ve kattıklarından bahsedin. Elde edilen yararın tek taraflı değil karşılıklı olduğunu vurgulayın.

Hazırlamış olduğunuz motivasyon mektuplarınızı veya özgeçmişlerinizi mail yoluyla bana iletebilirseniz yardımcı olabilirim. Şimdiden bol şans!

Emrecan DURAN

BİZİMLE KAL!


Sorularınızı çekinmeden iletebilirsiniz.

Instagram: eemrecanduran

Mail: eemrecanduran@gmail.com


1 thoughts on “MOTİVASYON MEKTUBU NASIL YAZILIR?

Add yours

  1. İlk motivasyon mektubumu şekillendirirken bana çok yardımcı oldunuz ve geribildiriminizde önemli noktaları belirttiniz. Bunun için çok teşekkür ederimm 🙂

Bir Cevap Yazın

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

EMRECAN DURAN sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et