ERASMUS STAJ PROGRAMI: LİTVANYA

öğrencilerim ile

Herkese merhabalar, ben Ozan TABAK. Beden eğitimi öğretmeni ve antrenörüm. İstanbul’da yaşıyorum. Taliplerimi bekliyorum:) Hem lisans hem de yüksek lisans sürecinde birisi gönüllülük olmak üzere toplamda üç defa Erasmus hareketliliğine katılmış biri olarak bugün sizlere ilk Erasmus deneyimim olan Litvanya maceramı anlatacağım.

2018 yılında BAIBU’de Lisans programını tamamladığım son sınıfta staj programını yapmaya hak kazanmıştım ve bu benim ilk Erasmus deneyimim olacaktı. Umarım bu yazı ile anlattıklarım, Erasmus yapmaya istekli ve meraklı herkese ufak bir ilham kaynağı olur. Özellikle ülke seçimi konusunda kararsız kalanlar ise Litvanya hakkında harika gerçeklere erişme fırsatı bulmuş olur.

NASIL KAZANDIM?

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Spor Bilimleri Fakültesi 4. Sınıf öğrencisiyken, Yabancı Diller ve Erasmus Koordinatörlüğü tarafından açılan, her sene belirli sayıda yapılan alımlar ve kontenjanlar doğrultusunda başvurumu yapmıştım. Bu sistem her üniversitede muhtemelen benzerlik göstermektedir. Erasmus sınavları belirli tarihlerde, her bölümden belirli kontenjan ile kayıt açmaktadır.

Ben o dönem açılan bir kişilik Spor Bilimleri Fakültesi kontenjanını kazanmıştım. Dil sınavından aldığım puan, okul ortalamam ile başvuran diğer öğrenciler arasından seçilmemi sağlamıştı. Okulun web sitesi üzerinden açıklanan sonuçlar akabinde kazandığımı öğrenmiş ve inanılmaz bir mutluluk yaşamıştım. Bu benim ilk yurt dışı deneyimim olacaktı. Hayatım boyunca yurt dışına çıkma hayaline sahip ve daima kendi çabalarıyla İngilizce’sini geliştirmeye çalışmış biri olarak, hayallerimden birine ulaşmanın eşiğine gelmiş ve çok büyük gurur yaşamıştım. Artık sırada gerekli evrakları toplamak, izleyeceğim yol hakkında bilgi almak ve en önemlisi hangi ülkeye gideceğimi belirlemem için Erasmus Koordinatörüm ile buluşmam gerekiyordu.

ÜLKE SEÇİMİ VE PROSEDÜRLER

Litvanya haritası

Son sınıfta olduğum için bölüm stajımı zaten ülkemde yaz tatilinde tamamlamıştım. Fakat mezuniyet sonrası Erasmus Staj Programı ile yeni bir staj hakkım doğmuştu ve bu hakkı kullanarak, mezun olunan senenin yazında staj yapabilecektim. Öncelikle ülke bulmam gerekiyordu. Staj programlarında neredeyse Avrupa’daki tüm ülkelerden kurum bulmak konusunda özgürdüm. Staj yapacağım yeri yani kurumu kendi çabalarımla bulacak, Erasmus Koordinatörüme ileterek kurum ile iletişime geçtikten sonra gerekli ilerleme sağlanacaktı.

Kurum bulabilmek için yüzlerce mail attım. CV ve Motivasyon Mektubu ile attığım maillerde kurumlarında stajyer olmak istediğimi belirtiyordum. Özellikle spor alanında staj yapmak istediğim için spor kulüpleri veya spor salonlarına mail atıyordum. İlk önce İspanya’dan sonra Belarus’tan olumlu dönüş aldım. İspanya beni çok mutlu etmişti, heyecanlanmıştım. Tam işte gideceğim ülke burası derken, İspanya’dan aldığım mailler gecikmeye ve işler ters gitmeye başladı. Bu tablo gösteriyordu ki İspanya’da ki kurum vazgeçmeye niyetliydi. Buna karşılık hırslandım ve yeniden arayışa koyuldum. Sonra günün birinde Litvanya’nın 2. en büyük şehri olan Kaunas şehrinde bir spor kulübünden olumlu bir dönüş aldım. Sonraki süreçte, olumlu atmosfer giderek arttı ve olaya Erasmus Koordinatörünün de girmesiyle süreç resmi bir yazışma haline dönüştü.

LİTVANYA VİZESİ NASIL ALINIR?

Litvanya vizesi nasıl alınır?

Artık büyük bir maceraya atılmak üzereydim. En zorlu sınavım ise vizeyi başarı ile almak olacaktı. Gerekli evrakların toplanması, konsolosluk randevusu vs. stresli ve yorucu görünüyordu fakat günü geldiğinde uçağa binip farklı bir ülkeye gideceğimi bilmek beni motive ediyordu.

İlk olarak Litvanya konsolosluğu ile telefon görüşmesi yaptım ve İstanbul’da ikamet etmeme rağmen, vize işlemlerinin yalnızca Ankara’daki Litvanya konsolosluğundan gerçekleştiğini belirttiler. Sonra Litvanya konsolosluğu resmi web sitesi üzerinden gerekli incelemeleri yaptım ve 3 aylık Erasmus staj vizesi almam için gerekli belgelerin ve evrakların neler olduğunu öğrendim, listeledim. Daha sonra aynı site üzerinden randevu alarak, randevu gününe kadar istenen tüm belgeleri ve evrakları toplamaya başladım.

Schengen vize koşulları ve gerekli belgeler için:

https://tr.mfa.lt/tr/tr/vizeler-hakkinda/vize-koullar/litvanya-buyukelcilii-vize-koullar

Öğrenci olduğum için işlemler çok da zor olmamıştı. Tabii her şeyden önce ilçe nüfus müdürlüğünden pasaportumu almıştım, ekleyeyim. 26 yaşına kadar ücretsiz verilen pasaporta göre ben de 24 yaşında olduğum için, 2 senelik ücretsiz pasaport sahibi olmuştum. Evrakları topladıktan sonra, randevu günü erkenden Ankara’ya gittim. Litvanya konsolosluğuna gerekli evraklar ile gidip, görüşmemi gerçekleştirdim. Çok uzun sürmedi, içeride yardımcı oldukları için süreç hızlı ilerledi. Fakat vizem olumlu sonuçlandığında evime gönderim yapmadıklarını ve buraya tekrar gelip almam gerektiğini söylediler. Yani vizemin çıktığını öğrendiğimde, İstanbul’dan Ankara’ya vizemi almaya gitmek zorunda kalmıştım. Ama sonuç itibarıyla artık vizem çıkmıştı ve o yolculuk bile sorun olmamıştı.

STAJ ŞEHRİM: KAUNAS

Kaunas Gölü

Kaunas, Litvanya’nın başkenti Vilnüs’ten sonra ikinci en büyük şehridir. Nüfusu yaklaşık 295.269 (2016). Kaunas yolculuğuma artık sayılı günler kalmıştı. Vizem ve uçak biletim hazırdı. Şehir hakkında bilgi edinmem gerekiyordu. Facebook üzerinden birçok Erasmus sitesine üye oldum ve YouTube’dan şehir hakkında birçok video izledim. Öğrendiğim kadarıyla çok küçük değil ama büyükte sayılmayan Kaunas’ın yaşayan bir şehir olduğuna kanaat getirmiştim. Kışın gerçekten eksi dereceleri gören tipik Kuzey ülkesi iklimine karşın ben yazın gideceğim için kendimi şanslı hissediyordum.

Kaunas Belediye Meydanı

Vilnius başkent ve daha kalabalık, daha canlıydı. Yüzölçümü olarak da Kaunas’a göre daha büyüktü. Fakat birçok insan sakin yapısı ile hem de daha az karmaşık şehir yapısı nedeniyle Kaunas’ı daha çok sevmekteydi. Hatta Vilnius’ta arayıp bulabileceğin her şey yine Kaunas’ta bulunmaktaydı ve son olarak iki şehir arasındaki mesafe trenle 45 dk araç ile daha kısa olduğundan Kaunas popüler bir yerleşim yeri olmayı ve sevilmeyi gerçekten hak ediyordu. Polonya, Litvanya ile kara sınırına sahipti ve FlixBus ile çok rahat seyahat edilebiliyordu. Konum olarak Kaunas Avrupa ülkelerine göre biraz kuzeyde kalsa da farklı ülkelere ulaşım asla zor değildi.

KAUNAS/LİTVANYA’DA İLK GÜN

Sonunda büyük bir heyecan ile uçağıma bindim ve İstanbul Atatürk Havalimanından kalkışımız gerçekleşti. Aktarmalı bir bilet almıştım. Bu maliyeti biraz daha düşürüyordu. İlk yurt dışı deneyimim olmasına rağmen ben, cesaret gösterip aktarmalı gitmeye kalktım, evet bunu yaptım. Biletimi Ukrayna aktarmalı almıştım. 12 Temmuz 2018, İstanbul’dan kalkan uçağım aynı gün akşam Odessa/Ukrayna’ya iniş yaptı. Bavulumu ve eşyalarımı alıp Odessa merkeze gittim. Bir otele yerleştim. Orada tanıştığım bir Türk ile eşyaları otele bırakıp, sabahki uçak kalkana kadar gezmeye karar verdik. Geceyi Odessa merkezde eğlenerek geçirdik. Yurt dışında ilk günüm ve kendimi bir anda Ukrayna’da eğleniyorken buldum, olaylar çok hızlı başlamıştı! Sabah oldu, şehir merkezinde kahvaltımızı yaptık ve otelden eşyalarımızı alıp, Odessa havalimanına geri döndük. Birkaç saat bekledikten sonra aktarmadaki son uçağım olan Ukrayna-Litvanya uçağımın kalkış saati gelmişti, check-in işlemlerini yaptıktan sonra uçağa bindim.

Kaunas Castle

13 Temmuz 2018 tarihi öğlen saatlerinde Vilnius Havalimanına indim. Büyük heyecan ve mutluluk yaşıyordum ama kendimi bir an önce kalacağım yere atmak istiyordum. Kalacak yeri internet üzerinden bulmuştum. O zamanın şartlarına göre merkeze yakın bir evdi, aylık 250 euro kirası vardı, ev harikaydı. Evim Kaunas merkeze yakındı dediğim gibi ve benim Vilnius’tan oraya gitmem gerekiyordu. Etrafımda gördüğüm insanlara sordum ve fark ettim ki neredeyse çocuk, genç, yaşlı herkes İngilizce anlıyor ve konuşabiliyordu. Tarif edilene göre önce otobüs ile tren istasyonuna oradan ise trenle 45 dk süren yolculuk ile Kaunas yolculuğumu tamamladım, artık Kaunas’taydım. Birilerine sordum, kalacağım yeri ve adrese nasıl gideceğimi öğrendim.

İlk izlenimlerim arasında yardım etmeye çalışan sıcakkanlı insanlar vardı. Hani kuzey ülkelerinde soğuk iklim ve soğuk insanlar denir ya aslında insanlar soğuk görünse de, istisnalar hariç ben inanıyorum ki genel olarak insanlar özellikle genç nesil çok samimi ve iletişime açıklar. Orada geçirdiğim 3 ay sonunda zaten buna adım gibi emin oldum. Sonunda evime ulaştım. Sonraki gün marketleri araştırdım, alışveriş yaptım. İlerleyen haftalarda ise şehri gezdim. Hiç zor olmadı oraya alışmak. Düzenimi kurmuştum, stajımı yapıyordum, geziyordum, yeni insanlar tanıyordum ve kendimi geliştiriyordum. Yeni tanıştığım herkes Türkiye’yi merak ediyordu, bu ilgileri daima hoşuma gitmişti. Ben de bir Türk genci olarak, ülkemi ve kültürümü orada gururla temsil etmeye çalıştım.

KAUNAS/LİTVANYA’DA YAŞAM

Evime yerleştikten sonra, düzenli olarak alışveriş yapıyor, staj yaptığım spor kulübünden ayrıldıktan sonra boşta kalan tüm zamanlarda ise bulunduğum şehri gezerek etrafı tanıyordum. Sürekli yeni insanlar ile tanışıyordum. Azer diye çok yakın bir arkadaş edinmiştim ve birlikte maceradan maceralara koşuyorduk. Artık orada bir düzen kurmuştum ve Facebook gruplarında, akşam dışarıda veya eğlence mekanlarında, kafeler, barlar, Club’lar ve gün içinde parklarda birçok insan tanıma fırsatı bulmuştum. Hatta anılarım arasında özel bir yeri olan ilk yabancı sevgilim ile yine orada tanışmıştım.

öğrencilerim

Adaptasyon konusunda iletişime açık, özgüvenli ve konuşkan bir birey olmam adaptasyon sürecimi kolaylaştırmıştı. Yerli halk yabancılara karşı asla ön yargılı ve kapalı davranmıyor. Open-Mind denilen karakteristik özellik olan iletişime açık olma durumu buranın özellikle gençlerinde fazlasıyla mevcuttu. Bu durum orada yaşamı kolay hale getiriyordu. Çünkü sürekli yeni insanlar ile karşılaşıyor ve tanışmak bir düzen haline geliyordu benim için. Konuşmayı seven biri olarak sürekli birilerini tanımak ve onlardan ilgi görmek beni mutlu ediyordu. Spor, staj, alışveriş, gece hayatı derken her şey çok güzel ilerliyordu. Kaunas’ta çok fazla yabancı gördüğümü söyleyemem. Özellikle Vilnius’a göre Kaunas’ta daha az turist kitlesi vardı.

Kauna Castle, Laisves Avenue, City Hall gibi gezilecek belli başlı yerleri vardı. Fakat benim için en önemlisi dünyaca ünlü basketbol takımı olan Kaunas Zalgris basketbol takımını görmem ve salonlarını ziyaret etmem oldu. Hatta o dönem Fenerbahçe ile maçları vardı sanırım, birçok Türk maça gitmişti. Orada Türk sayısı çok değil, bu kimi zaman iyi bir durum. Gece hayatı ise haftanın belli günleri yani Cuma ve Cumartesi hareketli oluyordu.

Kaunas yılbaşı

Aylık 500 euro hibe alıyordum. Para birimi euro olan Litvanya’da zorlanmadan hayatta kalacak, gezecek ve eğlenecek kadar param vardı yani hibe ile çok rahat geçiniyordum. Son ay biraz ufaktan ailem desteklemişti beni o kadar. 3-4 euro ile gidip hamburger veya benzeri bir öğün yemek yeniliyordu, marketler ucuzdu. 20 euro ile 1 haftalık alışveriş yapılırdı. Marketlerinin en önemlileri Maxima, Lidl. Hatta Maxima’da Türkiye’den gelen bulgur, zeytin vs. bulunmakta. Ben daima alıyordum.

SONUN BAŞLANGICI

3 aylık staj programım sonucunda başarıyla biten Erasmus Staj Hareketliliği sürecinde, Kaunas’ta harika anılar biriktirmiş, birçok farklı ülkeden insan tanımıştım. İngilizce’mi çok daha iyi şekilde geliştirmiş ve ilk uluslararası antrenörlük sertifikamı kazanmıştım. Kaunas’a o kadar alışmıştım ki artık kendimi evimde gibi hissediyordum.

2021 yılına geldiğimde 3. Erasmus deneyimimi tamamlamış bulunmaktayım fakat dönüp baktığımda 3 aylık Litvanya sürecim kadar mutlu olduğum ve beni heyecanlandıran bir deneyim olmadı. İlk ve en özeli orası olmuştu. Özellikle Litvan halkının soğuk görünse de içten içe farklı ülke insanlarına karşı samimiyetleri ve ilgileri benim için unutulmaz olmuştu. Dünya’nın birçok ülkesinden insan tanımış ve aylarca birlikte zaman geçirmiş hatta gönüllülük projesi süresince aynı evde birçok farklı ülkeden insanla kalmış biri olarak yine söylüyorum ki Litvan insanı farklıdır, özeldir, samimidir. Zamanında Rus baskısının etkisi sonucu Rusça bilmekte fakat asla konuşmamaktadırlar. Bu baskı onları toplum olarak saldırgan değil aksine anlayışlı ve sabırlı kişiler haline getirmiştir. Ben Litvanya’yı seviyorum, o insanları seviyorum.

Kısaca, harika bir 3 ay geçirdiğim Litvanya’da Erasmus maceram böyleydi. Bu yazıyı okuyan herkesin oraya gitmesini, o güzel atmosferi ve samimiyeti görmesini tavsiye ederim.

Sevgilerle,

Ozan TABAK

BİZİMLE KAL!


Sorularınızı çekinmeden iletebilirsiniz.

Instagram: ozantabakofficial

Mail: ozantabakofficial@hotmail.com


One thought on “ERASMUS STAJ PROGRAMI: LİTVANYA

Add yours

  1. Litvanya’nın Başkenti Vilnius’u gezmiş biz de sevmiştik.👍 Yaşanan her güzel şey insanın yanına kar kalıyor.😉

Bir Cevap Yazın

Create a website or blog at WordPress.com

Up ↑

%d blogcu bunu beğendi: